* С какво мляко готвим?

– за застройка на супите използваме кисело мляко
– храната за деца от 7 до 12 месеца се приготвя само със сухо адаптирано мляко
– при храната за деца над 1 година млякото, което се използва е сухо-пълномаслено

Съвет: Преди да започнете да храните детето си с детска кухня се консултирайте с личен лекар!


* Каква е рибата в менюто ни?

– Използваме обезкостено на 99% филе от Тилапия.

Съвет: Проверявайте старателно за костици преди консумация на рибното ястие, тъй като не можем да гарантираме обезкостяване на 100%!


* Защо влагаме в продуктите си йодирана морска сол?

– защото има естествени йод в малки количества и съдържа голям брой микроелементи – над 80бр.

Съвет: Йодът е съществено важен биоминерал, особено необходим при малките деца. Поради слабата му наситеност в почвите по български земи набавянето му посредством морксата сол е жизненоважно – естествено в минимални съобразени количества.


* Защо работим със зехтин?

– използваме extra virgin olive oil /студенопресован/, защото е много по-полезен отколкото обикновеното рафинирано олио.

Съвет: Зехтинът се добавя към храната при температура до 75 градуса, тъй като при по-висока температурна стойност той губи своите полезни качества.


* Доматите пресни или консервирани са?

– в храните си влагаме домати от консерви, тъй като е научно доказано, че преработения домат е много по-полезен спрямо пресния.

Съвет: Д-р Милка Милушева-Жижанова казва, че „Доматените консерви, произведени от добре узрели червени домати, са полезни целогодишно. Затова ви ги препоръчам, ако сте бременна, родилка или млада майка. Те ще ви направят по-здрава, по-умна и по-свежа.“


* Използваме ли яйца?

– не употребяваме яйца или яйчни субпродукти в нито една от предлаганите от нас храни

Съвет: Яйцата са еднакво полезни и не по-малко опасни, ако не се съхраняват и консумират правилно.


* Безглутенова-хипоалергенна храна 4а!? Как да ви се доверя?

– диетичното меню за деца с алергии към млякото и пшеницата, не съдържа млечни продукти и глутен. Млякото е причината за голям процент от детските алергии. Освен мляко и глутен, след консултация с педиатър и здравен консултант в менюто не се съдържат и други потенциално алергенни храни като банани, цитрусови плодове, горски плодове, риба, както и дразнещи стомашно-чревната система храни, като бобови култури и зелеви храни. Диетичното меню е подходящо за деца с алергии, атопичен дерматит, автоимунни заболявания, диабет, аутизъм и др. Екипът на детска кухня Вълшебник премина обучение за алергии и непоносимост към храни, проведено от Мира Делчева – маг. фармацевт и хомеопат, за да може да е в помощ на родителите на децата с алергии, и да се гарантира качеството и безопасността на диетичното меню.

Съвет: Използвайте диетичното меню само за кратък период от време, до няколко месеца. Консултирайте се с педиатър или здравен специалист кога да започнете захранване с храни, с които детето все още не е захранено, за да се избегнат дефицити на полезни вещества.


* Има ли разлика в консистенцията на храната при различните възрастови интервали?

– да, разлика съществува при храната за деца от 7 до 12 месеца спрямо тази за деца над 1 година. При по-малките консистенцията е в пасиран вид съобразен с нормалните нужди на всяко дете в тази възраст.

Съвет: Препоръчително е всяко дете да се захрани с „преходна храна“ /8-12м/ преди да премине към консумация на тъй наречената фамилна храна предназначена за деца над 1 година съобразена с всички норми за правилно и здравословно хранене на децата от 1 до 3 години.


* Защо заявки се приемат до определен час?

– стремим се да получим информация за утрешното потребление, тъй като голяма част от продуктите, които влагаме в нашите храни са пресни и охладени.

Съвет: Прясно сготвената храната е много по-полезна и вкусна, ако се приготвя с пресни продукти.


* Кога се доставя неделното меню?

– неделното меню се доставя заедно със съботното и се поръчва най-късно в петък като срока му на годност е 48 часа при температура до 4 градуса.

Съвет: След получаване на неделната храна в съботния ден е задължително спазване на инструкциите за съхранение