ум

През първата година вашето дете преминава през различни периоди на развитие – от пълна зависимост от вас, през научаване да се движи, храни, говори и нарастващо желание за самостоятелност.

Няколко идеи как да насърчите развитието му:

Осигурете му време по корем

Времето по корем подготвя физиката на бебето, за да може да седи, пълзи и ходи, когато порасне. Помага за изграждане на мускулатурата в горната част на тялото му и упражнява фината му моторика. Освен това му предоставя нова гледна точка, от която да изследва света, което помага за развитието на мозъка му.

Ако отначало бебето не му харесва да прекарва време по корем, може първо да го поставите върху гърдите си, докато лежите по гръб. Започнете с малки периоди и постепенно увеличавайте времето. Винаги избирайте време, когато бебето е будно и спокойно.

Когато бебето свикне да стои по корем само, поставете около него играчки и предмети, които да привличат вниманието му и към които то ще се опитва да се придвижва или да се протяга.

Детски книжки

Четенето предоставя на бебето достъп до голям набор от думи, които помагат за развитието на мозъка му, на речевия апарат и стимулират проговарянето. Дори и когато бебето все още не може да ви отговаря е добра идея да го въвличате в историите, които му четете. Задавайте въпроси и им отговаряйте. Посочвайте му картинки от страниците и ги коментирайте. Използвайте различни интонации и променяйте гласа си. Направете преживяването забавно време от деня му, което бебето ще очаква с нетърпение.

Колкото повече расте, толкова повече ще можете да го въвличате в четенето. Така, освен че помагате на развитието му и заздравявате връзката помежду ви.

Говорете му

Колкото повече думи чува толкова по-лесно ще се научи да произнася звуци и да формира думи. Освен това така учи функционалността и ритъма на разговора, да завършва изречение и да изчаква своя ред. Обяснявайте му нещата, които се случват с него и около него – например когато го къпете или слагате да спи му говорете за процеса. Опитвайте се да имитирате неговите звуци и го насърчавайте да имитира вашите.

Игри като „хей ръчички“, които свързват движенията с думи, му помагат да развива говорните си умения.

Насърчавайте го

Бъдете позитивни и насърчавайте бебето, когато опитва нови неща. Усмихвайте му се, прегръщайте го, така то се чувства сигурно и добива увереност да пробва все повече неща. Това е важно умение, което бебето трябва да развие още от най-ранна възраст, за да може да развие своята независимост, да разузнава и да учи. Здравата връзка основана на доверие на бебето към родителя му помага да развива своята увереност.

Изграждането на установени режим, например определен час за сън и ли игра, също му помагат, тъй като така бебето добива чувство на спокойствие, тъй като знае какво да очаква .

Забавлявайте се

Направете забавлението приоритет. Игрите са най-добрия начин да помогнете на бебето да учи. Чрез тях то опознава средата, опознава взаимоотношенията, осъзнава естеството на причина и следствие – започнете с нещо просто, например вдигнете играчка и я пуснете на земята. Чрез тях то се учи да проявява любопитството си и така да развива мозъка си.

Избирайте подходящи за възрастта на бебето игри, за да може то да участва в тях и да не губи интерес. Ако забележите, че бебето проявява признаци на раздразнение, спрете играта или я заменете с друга. Ако не изпитва удоволствие от игрите, няма да може да извлича ползите от тях. Всяко забавление, което му предоставя възможност да научава нови неща е полезно за неговото развитие, а всяко време прекарано с вас заздравява връзката помежду ви.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com