5 супер сили, които да дадете на децата си

1. Устойчивост

Стресиращите преживявания са част от живота. Но ако стресът е прекомерен или продължителен, може да се превърне в токсичен. Токсичният стрес може да промени развитието на мозъка и тялото на детето. Първата от 5 супер сили на децата е устойчивостта към стрес!

Можете да помогнете на детето да развива устойчивост и да се възстановява след стресиращи ситуации. Развивайте в децата увереност в способностите им. Важно е да имат достатъчно подкрепа, както в семейството, така и от други възрастни, от приятели. ​​

2. Емпатия

Важно умение за децата е емпатията. Това е способността да разбират емоциите и преживяванията на другите хора. Тя им помага да се свързват с другите по позитивен начин и да изграждат успешни взаимоотношения. Както и да намалят стреса.

Развиването на емпатия може да се случи през четене на приказки и истории и поставяне на място на героите. През обучителни карти и игри. През реални ситуации, в които се обсъжда как се чувства всеки от участниците в ситуацията.

3. Здравословно хранене

Променете модела на хранене на семейството в здравословен такъв. Възпитавайте полезни навици да се предпочитат здравословни храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена, пълнозърнести храни, бобови, храни богати на протеини. Имайте вкъщи предимно полезни храни за междинни похапвания. Давайте личен пример за здравословно хранене и отношение към храната.

​4. Спорт

Физическата активност и спорта са много важни за правилното развитие на тялото и мозъка на децата. Спортът изгражда силни мускули и кости, подобрява координацията и гъвкавостта на тялото.

Помага да се намали затлъстяването в детска възраст, както и риска от диабет и сърдечно-съдови болести. Намалява стреса, подобрява настроението и концентрацията в училище. За децата на 6 години и повече се препоръчат поне 60 минути дневно да има средна до силно натоварена физическа дейност.

5. Опазване на околната среда

Запознайте децата с опазването на околната среда. Насърчете ги да прекарват много време навън. Учете ги да не замърсяват, да почистват. Да преизползват и даряват дрехи, вещи, играчки. Търсете заедно решения как семейството да генерира по-малко боклук, как да пести енергия, как да се придвижва по-екологично.

​​Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com