6 игри стимулиращи детското въображение

Игрите, които стимулират въображението освен много забавни, са и начин да държим детето далеч от електронните устройства. Освен това те стимулират мозъка на детето и помагат за социалното и емоционалното му развитие. Оставете детето да прояви креативност и да взима решения в играта. Ето кои са шестте игри, стимулиращи детското въображение:

  1. Играйте театър

Децата ще харесат, ако играете бърза форма на театър, в която на всяка минута децата се сменят (възрастните също могат да участват) и изиграват определен образ или обект. Напишете няколко идеи за разиграване като ядене, боулинг, смях на лист хартия и ги сложете в шапка. Детето избира лист какво да изиграе. Или пък определени роли на кралица, пират и др.

  1. Направете представление

Оставете децата да развихрят въображението си какво ще представят и по какъв начин. Може да е шоу с фокуси, шоу на талантите, танци и нещо друго по техен избор. Може децата да се редуват кой да е режисьора, за да проявят повече креативност.

  1. Ролеви игри

Децата може да се преструват, че са нинджи, принцеси, лекари. Чрез ролевите игри, децата също могат да разбират и изразяват своите емоции по-добре. Да преживяват емпатия също така. Например ако играят на лекар-пациент, въпроси като „Как се чувства пациента?“, „Боли ли го, изплашен ли е?“, „Как да му помогнем ако се страхува“?, помагат на децата да разбират по-добре емоциите.

  1. Добавете нов обрат на позната история

Накарайте децата да разкажат любимата си приказка и да добавят изненадващ нов край. Дайте им пример със свой разказ на позната приказка или герой от една приказка може да се появи в друга приказка. След като едното дете разкаже приказката по нов начин, нека другото да започне от начало и да сложи друг край на историята.

  1. Игра на възрастни

Запазете свои стари телефони, билети, чанти, очила, карти за пропуск и ги използвайте за игри на възрастни. Стар портфейл с няколко парички вътре също може да се ползва. Касови бележки и монети, за да развихрят децата своето въображение.

  1. Играйте на собствен бизнес

Предложете на децата да направят свой ресторант или магазин за сладолед и да им измислят интересно име. След това да направят дизайн на менюто, като включат предястия, ястия, десерти, напитки, както и цени на всяко от тях. За тях ще е забавно да оцветят и украсят менюто.

Много е важно да оставяте децата сами да взимат решения при игри, стимулиращи детското въображение. Такъв тип игри помагат на децата да импровизират и да изпитват емпатия. Както и да развиват умения за решаване на проблеми.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com