връзката баща бебе

Да станеш родител е един от най-важните етапи в живота на човека. Бебето се ражда беззащитно и може да разчита само на връзката, която има с родителите си. И макар това да важи в по-голяма степен за отношенията майка-бебе, ролята на бащата не бива да бъде пренебрегвана.

Колкото по-рано бащата участва в живота на детето, толкова по-здрава и силна връзка се изгражда между тях. Ето няколко съвета как може да го постигнете.

1. Започнете с контакта още от самото начало

Включете се в ежедневните грижи още от раждането – смяна на пелени, обличане, игра. Това не само ще повиши вашата увереност, но и прекараното време насаме с бебето ще заздрави връзката помежду ви. Физическият контакт ще направи бебето спокойно и сигурно във ваше присъствие, ще изгради доверие между вас. Доказано е, че това привързване стимулира мозъчното развитие на бебето. Добре е да го държите близо, за да може да чува съцебиенето ви.

2. Научете сигналите, които бебето ви изпраща.

Оглеждайте се за сигнали, с които бебето ви показва нуждите си – с поведението си, с езика на тялото си. С времето все по-лесно ще отгатвате от какво се нуждае мъничето и ще може да се грижите за него.

3. Говорете му

Говорете му толкова често, колкото можете – докато го носите или преповивате. Колкото повече думи чува, толкова по-добре се развиват неговите умения да учи. Освен това звукът на вашия глас засилва връзката ви. Четенето на приказки или пеенето на песни са отлични варианти.

4. Прекарвайте време насаме с бебето си

Добре е да прекарвате моменти, в които цялото внимание на бебето е насочено към вас. Открийте кое развеселява вашето дете и може да направите ежедневните задължения забавни. Това ще помогне не само на връзката баща-бебе, но и на развитието на детето. Ако бебето ви се храни от шише, научете се как да го правите и поемете част от храненията.

5. Събирайте информация

Дори и да не е вашето първо дете, винаги има нови неща за научаване, нови книги, изследвания. Разговорите с други родители също могат да са в помощ. Не отказвайте и помощ, когато ви е предложена. Вашите роднини или близки приятели могат да ви отменят, дори и да е за най-малките неща като пазаруване или плащане на сметките.

6. Грижете се за връзката си и за себе си

Бебето може да подложи на изпитание връзката с партньора ви. Опитайте се да останете позитивни и да подкрепяте половинката си. Помагайте си в грижите за детето, но не забравяйте и грижите, както за себе си така и за човека до вас. Винаги намирайте и достатъчно време за здравословен сън.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com