Активният малчуган

Физическата активност е много важна за човешкото тяло през целия му живот. Децата трябва да водят активен живот изпълнен с подходящо количество движение и упражнения. Може да ви изглежда, че вашият малчуган се движи достатъчно, тъй като децата често са в постоянно движение, освен когато спят, но все пак следете това да е така. Те пълзят, ходят и се учат да тичат и да запазват равновесие. Скачат, катерят се по мебелите без чужда помощ, ритат топка или пък влачат играчки след себе си.

Между две и три години, физическата активност на вашето дете ще се увеличава с бързи темпове и може да ви се струва, че не можете да го догонвате, но е за негово добро да го насърчавате. Неговата координация ще се подобрява и ще може да се качва и слиза по стълбите, да ходи по-уверено и на по-дълги разстояния. Ще може да тича уверено и да се учи да кара триколка.

Концентрацията му все още се развива и е нормално в този период да не може да я задържа дълго върху една и съща активност.

Важността на физическата активност за правилното развитие на вашето дете е неоспорима и никога не е излишно да се напомня.

Насърчавайте детето си да се движи колкото може повече, като същевременно съкратете максимално времето, което детето ви прекарва, гледайки телевизия или пред друг екран. Все пак е препоръчително деца до две години да не бъдат излагани на телевизионно внимание. Това може да се забави развитието на концентрацията у тях. Добре е те да прекарват възможно повече време в игри навън, но винаги с правилния надзор на възрастен. Ако имат по-големи братя или сестри ги насърчавайте да участват в игрите.

Полезно за тяхното социално развитие са и игрите с техни връстници. Опитайте се да планирате възможно най-активни семейни почивки в парка, на плажа или дори през времето прекарано вкъщи.

Може да насърчавате физическата активност и като използвате количката като допълнение към разходките, а не като основно превозно средство. Когато излизате оставяйте детето да се разхожда с вас и го качете в количката едва, когато е уморено.

Ясла

Ако детето ви посещава ясла, детска градина или друг детски център, проверете какви са дейностите, които се позволяват там. Понякога за улеснение в общите помещения имат телевизор и децата не получават достатъчно възможност за истински активна среда. Уверете се и че се е набляга на безопасността, че се обръща достатъчно внимание в надзора на играта и храненето на детето. Уверете се и че не се нарушават добрите хранителни навици.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com