Алтернативни практики при раждане

В статията ще разгледаме някои алтернативни практики на стандартното раждане, които като бъдеща майка може да вземете предвид при своето раждане.

Водно раждане

По време на водно раждане, бременната жена е потопена в басейн с топла вода. В много болници днес се предлага опция за водно раждане. Установено е, че водното раждане подобрява комфорта на родилката в първата фаза на раждането.

Вагинално посяване

Това се прави при бебета родени с цезарово сечение. При тях носа, устата, кожата се натрива с вагинална течност от майката. Целта е бебето да се изложи на вагиналната флора, както ако беше родено естествено през родовия канал.

Бебетата, родени секцио имат по-голям риск от развитие на алергии, астма и затлъстяване по-късно в живота. Подозира се, че роля за това има различния микробиом в червата. Все още няма доказателства, че вагиналното посяване при раждане, може да намали риска от тези заболявания.

Трябва да сме сигурни, че вагиналния секрет съдържа полезни бактерии и няма опасни бактерии. Ако майката има ХИВ, стрептококи от група Б, генитален херпес не се прави тази процедура.

Раждане Лотус

Това е когато пъпната връв и плацентата се оставят закачени за бебето, вместо да се срежат и премахнат след раждане. Оставят се да изсъхнат и да се отделят естествено, за около 3 до 10 дни.

Няма данни, че тази практика има ползи за бебето и за неговото емоционално развитие. Но може да е опасно, т.к. започват да се развиват бактерии и може да се стигне до инфекция при бебето.

Отложено клампиране на пъпната връв

Има полза да се направи отложено клампиране на пъпната връв, докато тя спре да пулсира. В това време кръвта от плацентата преминава към бебето, като то получава с 30% повече кръв и хемоглобин. Намалява се риска от анемия и получава повече кислород в първите минути след раждане. Към бебето преминават стволови клетки, червени и бели кръвни телца.

СЗО препоръчва да се изчака поне една минута след като се роди бебето за прерязване на пъпната връв, като посочва за оптимално време между 1 и 3 минути.

Отложено първо къпане на бебето

Препоръките са веднага след раждането, бебето да се сложи в контакт кожа-в-кожа с майката. Затова СЗО препоръчва да се отложи с 24 часа първото къпане на бебето след раждане. Това помага да се запази нормална температура на бебето и кръвна захар, подкрепя успешното кърмене и връзката с майката.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com