Атопичен дерматит – превенция и лечение при бебета част 2

Продължаваме със средствата за превенция и лечение на атопичния дерматит.

Пробиотици

Един от механизмите за развитие на атопичен дерматит (АД) е изменена имунна функция, с потисната Th1 функция и увеличена Тh2 функция. Има редица изследвания които показват, че пробиотиците модулират Th1/Th2 имунния отговор, което може да предотврати алергични състояния като АД. Последни проучвания показват, че пробиотиците по време на бременност и кърмене, значително намаляват заболеваемостта от АД. Има различни резултати, в зависимост от използваните дози и видове пробиотици, но комбинацията от Lactobacillus (rhamnosus или ruteri) и Bifidobacterium е най-ефективна.

Добавката на пробиотик в лечението на АД директно на бебето също е противоречива, но много проучвания показват значително подобрение. Изборът на подходящ пробиотик в подходящи дози за бременни или кърмещи майки, както и за бебетата, има значение за профилактиката и лечението на АД.

Витамин Д

Витамин Д има имуномодулиращи свойства и затова може да играе роля в лечението на атопичния дерматит, дефицита на му също е свързан с повишен риск от детски АД. Приемането на вит. Д като добавка по време на бременност намалява риска от развитие на АД. Има наблюдения, че дефицита на вит. Д при по-големи деца също е свързан с повишен риск от АД и възстановяването на нивата на витамина облекчава симптомите. За съжаление няма проучвания по време на кърмене и при бебета. Заради широките ползи, добавянето на вит. Д по време на бременност, кърмене, и в бебешка възраст в подходящи дози е полезно за предотвратяване на АД и други заболявания.

Есенциални мастни киселини

Приема на есенциални мастни киселини е добре да се има предвид при АД. Рибата или рибеното масло консумирани от бременните намаляват риска от заболеваемост от АД, както и при кърмещите майки има същите резултати. Добавката на масло от вечерна иглика, роза (evening primrose) за деца показва намаляване на симптомите на АД, докато приема на рибено масло от децата не показва значителен ефект. Затова си струва да се приема рибено масло по време на бременността и кърменето от майката и възможно добавяне на масло от вечерна иглика за бебетата за лечение на АД.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства са добър избор за лечение на АД. Необходимо е да се избере индивидуално лекарство за всяко дете от квалифициран класически хомеопат, съобразено с индивидуалните му особености, риска от самоназначаване на хомеопатия е влошаване на състоянието или липса на достатъчен ефект.

Локални апликации

АД трябва да се лекува вътрешно, за да се отстрани причината, мазането на кожата не помага да се стигне до излекуване. Може да се използват някои средства за облекчаване на симптомите чрез външно приложение. Добре е кожата да се овлажнява достатъчно с подходящи натурални масла като бадемово и др. Може да се използва алое вера гел, който хидратира сухата кожа; невен, който има антибактериални, противовъзпалителни свойства, намалява сърбежа и позволява зарастването на раните при по-тежките случаи на АД. Растението Звездица (Stellaria media) използвано външно е полезно при интензивен сърбеж, маслото от нийм също намалява сърбежа и има противовъзпалително действие.

Заключение

Въпреки, че атопичния дерматит е често срещан сред бебетата, не трябва да приема като нещо нормално, а по-скоро като знак за по-дълбок процес. Превантивните мерки имат големи ползи за здравето както на майката, така и на бебето и са лесни за изпълнение. Засягането на дълбоката причина и лечението отвътре-навън е важно, вместо потискането на симптомите на кожата. Това е важно и за превенцията в бъдеще на други свързани с АД състояния като астмата и алергиите.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com