Атопичен дерматит – превенция и лечение при бебета

Атопичният дерматит или екзема е възпалително състояние на кожата, което протича със сърбеж и се асоциира с нарушена функция на имунната система и изменена функция на кожната бариера. Среща се най-често при децата, като в 60% от случаите започва  в първата година от живота. Симптомите включват сърбящ, червен обрив, който може да е със суха или удебелена кожа с корички. Когато има гноен секрет, има и вторична бактериална инфекция. Обикновено започна на скалпа, лицето, бузите, сгъвките на ръцете и краката, но може да бъде и на всяко друго място. Рисковите фактори са фамилна история на атопия – астма, екзема, алергичен ринит, живот в градска среда и др.

Свързани фактори. Атопичният дерматит (АД) при бебетата често е придружен и от бебешки колики, гастро-езофагиален рефлукс, и/или запек. Подлежащата дисбиоза – нарушена флора на стомашно-чревния тракт води до множество храносмилателни симптоми и може да доведе до променена имунна функция и така да допринесе за развитие на атопичен дерматит. За да се реши състоянието винаги е добре да се засегне дълбоката причина.

Симптомите на атопичен дерматит често започват или внезапно се влошават със захранването, което е показател за чувствителност към храни. Често има влошаване и при никнене на зъбите, тъй като кожата се дразни от повишеното слюноотделяне.

Лечение

Атопичният дерматит е често срещан при децата, и въпреки че не е сериозно състояние, е неприятно за бебето и стресиращо за родителите. Подобни са принципите при лечение на децата и възрастните, но има и някои особености. Ще разгледаме някои от най-важните моменти за превенция и лечение.

Кърмене. Кърменето на бебето, когато е изключително само и единствено на кърма има редица позитиви, включително и намален риск от атопичен дерматит, особено при фамилна история на атопия – дерматит, астма, алергии. Важно е когато има такава фамилна история да се подкрепи изключителното кърмене.

Чувствителност към храни. Ролята на избягването на алергените от майката и отложеното захранване за различни състояния е противоречива в проучванията, но от практически опит е трудно да се отрече наличието на чувствителност към храните. Избягването на алергените от майката по време на бременността по последни проучвания, не показва намаляване на риска от атопичен дерматит.

Но избягването им по време на кърменето има голямо значение. За бебета, които вече са започнали захранването, е полезно да се премахнат алергените от храната, като част от лечението на АД. Важно е да се обучат родителите как да захранват бебето и да следят за реакции. Ако се появи дерматита при въвеждане на нова храна, е добре тя да бъде спряна за известен период и да се въведе отново по-късно. Такива храни могат да се толерират по-добре, когато се адресират другите фактори, допринасящи за екземата.

Очаквайте продължение на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com