Бахови есенции за децата

Баховата терапия е естествена система за природолечение, основана на разбиране и познаване на вътрешния живот на човека и дълбоките причини за проблемите и заболяванията.

Според д-р Бах, английски лекар създател на метода, здравето е състояние на душевно спокойствие, вътрешно щастие и равновесие. А корените на страданията са в неправилния начин на мислене и в резултат на това негативните душевни настроения.

Баховата терапия използва извлеци от цветя в периода на техния цъфтеж, когато лечебната им сила е най-голяма. Те са в течна форма, като капки и са приложими за различни ежедневни ситуации. Ефекта е мек и безвреден, без странични действия и лечебни кризи.

Цветните есенции са подходящи за всички възрасти, за бременни, бебета и малки деца. Изборът на есенции е според индивидуалния начин на реакция на човека към житейските ситуации. Целта им е връщане на здравето чрез постигане на равновесие и душевна хармония.

Особено полезни са за децата от началото на живота, тъй като заболяванията обикновено са процес на натрупване на различни болестотворни фактори още от детството и първите години на живота.

Някои от есенциите често използвани при децата са:

Камшик (Agrimony) – за деца, които са винаги весели, послушни, отстъпчиви, чувствителни, искащи да се харесат и да получат одобрение. Могат да имат зависимости към храни, лесно си отстъпват нещата и не се карат с другите деца. Може да имат тикове – често въртене на косата, чесане, гризане на нокти.

Трепетлика (Aspen) – за деца които имат много страхове, да са сами, от тъмното, от призраци, духове, чудовища. За чувствителни деца с нощни кошмари, могат да виждат и чуват разни неща, да имат въображаем приятел. Викат на сън, бълнуват и често ги боли корема от притеснения и страхове.

Калуна (Heather) – дете, което има голяма нужда от внимание. Говорят много, може да се държат настойчиво и да командват. Използват храната или се разболяват, за да получат внимание. Могат да станат досадни в желанието си да са центъра на внимание. Имат голяма потребност да получават грижа и любов.

Джел (Holly) – за ядосани деца, които често проявяват ревност, злоба, завист. Подходящо е за по-голямото дете при поява на ново дете в семейството, дори да не изразява открито ревност. За дете, което все се кара с околните и е натрупало много гняв и раздразнение.

Лиственица (Larch) – за неуверените деца, които не искат да опитват нови неща, защото мислят, че няма да се справят. Имат нужда от окуражаване, че ще успеят. За нерешителни деца, които се отдръпват вместо да участват. Могат да имат неуспехи в училище и да не искат да се стараят и да опитват нови неща.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com