Чревната флора и здравето на децата

Състоянието на чревната микрофлора от полезни бактерии е все по-актуално в медицинските среди и има отношение към много заболявания. Правилно е тези бактерии да се наричат чревен микробиом.

Всеки човек има различен микробиом и преобладаване на различни бактерии, в зависимост от това как се храни, къде живее, какви лекарства приема, от начина на живот, стреса и др. фактори.

При децата развитието на микробиома започва с раждането, т.к. червата до този момент са били стерилни. Преминаването през родовия канал по време на раждане е благоприятно, защото детето се населва с лактобацили от влагалището на жената. Те имат важно значение след това за кърменето.

Днес много деца се раждат със секцио (50% от ражданията в България са със секцио, въпреки че според СЗО ако има над 15% секцио ползите са по-малки от рисковете). Това е неблагоприятно за бебето, т.к. първите бактерии, с които влиза в контакт са болничните бактерии.

До 2г възраст чревния микробиом на децата е нестабилен, много зависи от това какви бактерии има в околната среда и храната. Важно е кърменето, при което се осигуряват хранителни вещества за полезните бактерии лактобацили и бифидус бактерии. Храненето с адаптирано мляко и дохранването няма този ефект и може да наруши развитието на микробиома.

От изследванията е установено, че 80% от имунните клетки се намират в червата. Полезните бактерии имат голяма роля за здравия имунитет. Те обучават имунните клетки да са по-толерантни и са профилактика за алергии, автоимунни болести, диабет, често боледуване и др.

При децата родени със секцио, деца които не са кърмени, деца с нарушение в микробиома има много повече алергии, дихателни проблеми, астма, кожни заболявания, стомашно-чревни проблеми, затрудняване на развитието.

Ако няма благоприятни бактерии в червата, се развиват повече гъбички и лоши бактерии. Това може да доведе до нарушения в храненето, злояди деца, ограничено и бедно хранене, повече заболявания.

Други фактори, които могат да влошат микробиома са приема на антибиотици, кортикостероиди, прекалената хигиена и стерилна среда.

Какво се препоръчва за да има полезна микрофлора?

  • Правилно хранене на майката по време на бременността. Тя е добре да се погрижи за своя микробиом в червата, влагалището.
  • Естествено раждане
  • Кърмене изключително – детето е само на кърма до 5-6 месец. Да се продължи кърменето поне до 1-2г на детето.
  • Правилно захранването на бебето със зеленчуци, плодове, зърнени храни, месо, полезни мазнини. Да се избягват празните калории и бедните храни.
  • Ферментирали храни като кисело мляко, ферментирали зеленчуци.
  • Избягване на силни лекарства като антибиотици, кортикостероиди и др. Вместо това добра хигиена и природни средства.
  • Избягване на прекалената хигиена. Стерилната среда води до повишаване на алергиите.
  • Прием на пробиотици.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com