пролетна умора

След зимния сезон, много често се забелязва така наречената пролетна умора. Намалената консумация на пресни плодове и зеленчуци през зимата може да доведе до ниски нива на някои основни за организма витамини и минерали. Дефицитът на витамините А, Е, С и В6, както и на минералите цинк, селен и желязо нарушават имунитета. Тези витамини и минерали имат основна роля в имунните реакции, за образуването и активността на имунните клетки.

Някои храни за подкрепа на имунитета 

Храни и напитки, богати на вещества с антиоксидантно действие (витамин С, каротени, витамин Е, цинк, селен, биофлавоноиди и др.)

Плодове и зеленчуци

Зеленчуците и плодовете, особено тези с червен, жълт и тъмно зелен цвят са богати на каротени. Същевременно в по-голяма част от тях има много витамин С и флавоноиди. През пролетта има изобилие от полезни зеленолистни зеленчуци – спанак, коприва, лапад, киселец, салати, зелен лук и чесън, магданоз.

Зелените листови зеленчуци (спанак, коприва, лапад, киселец) са богати и на желязо, но много малка част от него се всмуква в червата. Същото се отнася и за желязото от зърнените и бобовите храни.

Витамин С значително подобрява този процес и увеличава усвояването на желязото от растителен произход от организма. Все още може да намерите и цитрусови плодове – портокали, лимони, мандарини, грейпфрут, също и киви. Старайте се да присъстват ежедневно в менюто ви. За да усвоите по-добре съдържащото се желязо, по време на ядене може да пиете цитрусов сок или да изядете цитрусов плод за десерт. Шипковия чай също е отличен вариант за източник на витамин С.

Кисело мляко

Киселото мляко е чудесен начин за подкрепа на имунитета. Освен че съдържа ценни белтъци, от голяма полза за организма е съдържанието на живи млечни бактерии. Те помагат за изграждане на имунната защитна бариера на червата. Някои продукти, които се образуват от млечно киселите бактерии, като бактериоцини и млечната киселина, също така подтискат растежа на вредните, предизвикващи болести микроорганизми.

Месо и риба

Постното месо, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата, бобовите храни и ядките са чудесни източници на белтъци. Старайте се на ден да консумирате поне един вид белтъчна храна. Освен че си набавяте необходимата енергия, белтъчините укрепват имунната система.

С животинските белтъчини ще си набавите още витамин Б6, цинк, желязо, селен. Рибните мазнини са богати на омега-3 мастни киселини, които имат също и противовъзпалително действие. Опитайте се да добавяте риба към менюто си поне веднъж или два пъти седмично.

Бобови храни и ядки

Бобовите храни и ядките, освен че са добри източници на белтък, съдържат и нужните за поддържане на имунитета витамин В6, цинк и желязо. Бобовите храни са богати и на сапонини – вещества, които “мобилизират” имунната система.

Ядките са отличен избор за източник на витамин Е, освен това съдържат селен и флавоноиди.

Хапвайте пълнозърнест хляб и макаронени изделия от пълнозърнесто брашно. Те са богати на минерали и витамини, също и на полезните за здравето растителни влакнини.

Опитайте се да намалите максимално приема на захар и се старайте да пиете достатъчно количество вода.

Физическа активност

Физическата активност е чудесен способ, за да се отървете от пролетна умора. Опитвайте се поне по един час на ден да изпълвате с физическа активност, която ви доставя удоволствие – каране на колело, разходки в парка, любим спорт.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com