екран

Повечето специалисти и институции за обществено здраве се обединяват в мнението, че децата под три години не бива да бъдат излагани на модерни технологии като смартфони, таблети, телевизори или игрови конзоли. Според тях потреблението на екранни устройства от най-малките може да има сериозни неблагоприятни последствия за развитието им. Свързва се с проблеми с концентрацията и вниманието, проблеми с развитието на социалните взаимоотношения, затлъстяване, проблеми с настроението и други.

Бебетата все още не са способни да обработят получаваната от екрана информация и да се справят с нея. Те остават пасивни към постъпващата информация, поглъщат картини, звуци и емоции, с които все още не могат да се справят сами. Бебетата учат и се развиват като изследват света около тях и имат нужда да са участници в това, което им се случва. Така се чувстват спокойни и се развиват хармонично.

Освен това отсъствието на разсейващите екрани спомага за това детето да почуства скука. А това е много важно за неговото развитие, тъй като скуката стимулира креативността и умението на детето да намира решения на проблемите от неговия свят.

Сън

Според изследвания излагането на екрани преди лягане води до непълноценен сън. А той е от огромно значение за правилното развитие на децата. Изследвания правят връзка между облъчването от екранните устройства и потискане освобождаването на естествения хормон на съня мелатонин. Това води до умора, раздразнителност и така наречения „дигитален махмурлук“. Малките деца са още по-чувствителни към това влияние, затова и повечето специалисти препоръчват родителите да ги предпазват максимално от подобни модерни технологии.

Хранене

Не се препоръчва да има включени екрани около детето, докато се храни. По този начин то се разсейва и може да не осъзнае собствените си сигнали за ситост, за да ви покаже, че е нахранено. В дългосрочен план това може да наруши умението на детето, когато порасне да контролира храненето си според нуждите на организма си.

Тъй като екранните устройства заемат огромна част от ежедневието и реално е невъзможно да ги избегнете напълно, все пак е добре да се постараете да ги ограничите до около максимум 15-20 минути на ден. Избирайте съдържание съобразено с възрастта на детето и не го оставяйте като пасивен зрител. Особено, ако е по-малко от 12 месеца. Обяснявайте му какво вижда и го направете участник в преживяването.

При децата между една и три години бъдете внимателни, времето пред екрана да не отнема от времето, което детето трябва да прекарва в движение, за да изразходва енергията си и да развива моториката, координацията и баланса си. Физическата активност е пряко свързана и с правилното умствено и емоционално развитие на детето.

По-големите деца могат да извлекат ползи от модерните технологии, когато те са с обучителен или опознавателен характер, но до момента няма изследвания в полза на излагането на бебетата и малките деца на екранно влияние. Дори и да не можете да ги елиминирате напълно от ежедневието на детето си, се постарайте да заемат само малка част от будното му време.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com