Детски сън на 1-2 години

Подрастващото дете е все по-наясно с обкръжението си. Всяко нещо, което го разсейва, може да доведе до влошен детски сън на 1-2 години Нарастващото въображение също може да наруши съня. Много е важно в този период, детето да има установена рутина за лягане.

Детето между една и две години има нужда от 11 до 14 часа сън на ден. Това включва и едно или две дремвания през деня. Около година и половина или по-рано, повечето деца преминават от две дремки на една през деня. Обикновено те спят само следобед.

Къде е добре да спи детето?

Детето на 1-2 години е добре да спи в отделно обезопасено креватче. През първата година на бебето, не се препоръчва да се завива със завивка, заради риск от синдрома на внезапна смърт. Но между 1-2 години може да се използва леко одеяло в креватчето. Също детето може да има вече малко одеялце или играчка за гушкане, за да се чувства по-комфортно. Но не слагайте големи играчки или плюшени животни в креватчето.

Внимавайте за неща, които детето може да достигне като се изправи в креватчето. Детето вече ще се опитва да излезе от легълцето. Не слагайте много възглавници и неща, на които може да се покатери и да излезе навън. Може да махнете обиколника на креватчето, тъй като по него детето може да се катери и да излезе от леглото.

Ако детето вече успява да излезе от кошарата, може да вземете легло за по-големи деца с предпазна преграда отстрани. В началото може да е трудно да задържите детето да стои в голямото легло, но ще е по-безопасно, отколкото да падне от кошарата.

Защо детето се буди през нощта?

Детето може да започне да се буди нощем. Това може да се дължи на болка и дискомфорт при никнене на зъби, при заболяване или при тревога от отделяне от родителите и да търси мама или татко.

Детето може да има кошмари, ако му е трудно да различи реалността от фантазията. Внимавайте за книги, които четете преди лягане, да нямат страшни истории или обекти. Ако детето се буди често, може да изберете с него играчка за спане, която да гушка като малко одеялце или мека кукла от плат. Това помага да се чувства по-сигурно.

Времето прекарано с екран, може да наруши детския сън на 1-2 години и във всяка възраст. Затова специалистите препоръчват да се органичава максимално екранното време, да не се дават и гледат устройства един час преди лягане, да не се държат екранни устройства в стаята на детето.

Как да помогнем за добър детски сън на 1-2 години?

Сигурно вече имате изградена рутина за сън през първата година. Като къпане преди лягане, четене на книжка, за да може детето да се отпусне. Запазете рутината за лягане, като гледате да не продължава дълго време. Имайте правила и се придържайте към тях – колко пъти е позволено да се пие вода, колко пъти ще дадете играчката, която е изхвърлена от креватчето.

Ако детето се събуди през нощта, отидете тихо и бързо и го уверете, че всичко е наред и че сте наблизо. Ако твърде много се намесвате, може да има обратен ефект. Затова влизайте при детето за бързо и без прекалено внимание, за да не се разсънва. Ако детето се буди рано, сложете завеси за да не се буди от слънчевата светлина.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com