Флуор и здрави зъби

Флуорът е елемент, който помага на децата да имат здрави и силни зъби. Той предотвратява развитието на кариеси. Флуорът е минерал, който се открива в питейната вода и в почвата. Съдържа се още в пастите с флуорид, водите за уста, добавките с флуор и в някои храни.

Какво прави флуора?

Той заздравява зъбния емайл. Емайлът е твърдата външна обвивка на зъба. Чрез задравяване на емайла, се предотвратява развитието на кариеси.

Кариесите са следствие на разваляне на зъбите, причинено от някои видове бактерии в устата. Тези бактерии отделят киселини, които рушат емайла. Флуорът предпазва разрушаването на емайла от киселините. Също помага на увредените зъби да се възстановят. Той не може да възстанови вече появилите се кариеси, но може да намали рушенето на зъбите и възникването на нови кариеси.

Флуорът и питейната вода

Водата е най-големия източник на флуор. Питейната вода в България не се обогатява допълнително с флуор. Въпреки това в някои райони от страната има повишено съдържание на флуор във водата над нормите.

За децата до 3г се препоръчва прием на чешмяна вода, която е филтирирана или на изворна вода.

От бутилираните води за децата е добре да се избира, такава с ниско съдържание на флуориди. И да се редува минерална вода с прием на изворна вода. Ако питейната вода съдържа много флуор, е добре да се прави филтриране с обратна осмоза.

Има ли детето нужда от добавки с флуор?

До 6 месечна възраст, детето няма нужда от добавки, съдържащи флуор. След това по преценка на зъболекаря, той може да предпише добавки с флуор. Например ако живеете на място, в което питейната вода не съдържа флуор или ако детето пие само бутилирана вода.

Добавките с флуор са под формата на таблетки или капки. Трябва да се спазва точната дозировка, която е предписал лекаря, според възрастта на детето и съдържанието на флуор във водата, която пие.

Към втора част на статията!

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com