Ходещият малчуган

Прохождането маркира прехода, в който детето ви преминава от бебе към малко дете.

Повечето бебета правят своите първи стъпки между 9-ти и 12-ти месец и започват да ходят уверено около 14-ти или 15-ти месец. Всяко дете се развива с различно темпо, така че не се тревожете, ако вашето дете проходи по-късно. Ако имате притеснения, че детето ви не е проходило до 18-ти месец се консултирайте с вашия педиатър.

При първите си стъпки детето ще има нужда от помощ. Ще използва ръцете ви или на някоя мебел за опора.

Отнема няколко месеца за да изгради увереност и баланс. Около 15-ти месец детето може да ходи само, без опора, макар и с неравномерни стъпки.

Чак след втория му рожден ден, между 24-ти и 26-ти месец крачките му ще станат по-равномерни. В тази възраст вече ще е усвоило моториката на ходене на възрастните – от пета към пръсти.

Около третия му рожден ден детето ще изпълнява повечето от основните движение естествено. Изправяне, тичане и скачане ще бъдат относително лесни за изпълнение действия. Докато за други като стоене на пръсти или на един крак все още ще му е нужна концентрация и усилие.

Как да насърчим детето да ходи само?

Дори и проходило детето ви ще иска да го носите, защото във вашите ръце чувства комфорт, а в тази ранна възраст е все още много зависимо от вас.

Друга причина е че когато го вдигнете на ръце вдигате и точката, от която вижда света, така освен крака, автомобилни гуми и други ниски предмети се разширява неговия хоризонт. Освен това е по-близо до лицето ви, а така може по-добре да ви чува.

За негова полза е добре да го насърчавате да ходи и тича наоколо само, колкото може повече. Физическата активност е необходима за неговото здраве.

Опитайте се да направите ходенето също толкова приятно за детето, колкото и когато го носите на ръце. Навеждайте се до нивото на очите му, когато му говорите.

Създайте му игри, с които ходенето да е забавно – например прескачайте пукнатини на тротоара или му обръщайте внимание на любопитни неща около него – някое животинче или цвете например.

Опитвайте се да се водите по темпото на детето ви. Имайте търпение и не бързайте, за да не се налага да ви догонва.

Ако детето ви прави сцени всеки път, когато го оставите да ходи само и настоява да го носите, може да му предложите то да походи малко, например до близко дърво в парка, а после вие ще го носите до следващото. Постепенно увеличавайте разстоянието, в което детето ходи само.

Друга идея е да му предложите да ви помага, например с покупките. Може да му дадете някоя от тях и да го помолите да я носи вместо вас по пътя към къщи. Ако детето се чувства независимо е по-малко вероятно да настоява да го вдигнете на ръце.

Поздравявайте и окуражавайте детето си всеки път, когато ходи само. Дори да е на малко разстояние. Вашето позитивно отношение към него ще го окуражи да продължава.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com