Холистичен подход за алергии при децата

Алергиите при децата са различни видове, като атопичен дерматит, алергии към храна, алергичен ринит, сезонни алергии, астма и др. Алергията е свързана със свръх-реакция на имунната система към обикновени вещества като прах, животински косми, храни, полени и др. Имунната система ги приема за заплаха и започва да произвежда антитела срещу тях.

Антителата активират мастните клетки и  базофилите да отделят  хистамин и простагландини и предизвикват възпалителни реакции на кожата, носа, очите, белите дробове, гърлото, стомашно-чревния тракт. Алергиите могат да са сезонни по време на цъфтежа на растенията или по всяко време при среща с алергена.

Тенденцията за алергии се предава в семейството генетично, но и зависи от фактори на средата като здравословното състояние на родителите при зачеване на детето, кърмене, захранване, наличие на стрес в семейството, прием на лекарства и др.

Почти всички алергии са свързани със състоянието на червата. При бебетата тъй като храносмилателната система е недоразвита, червата са полупропускливи и се затварят напълно чак на втората година от живота. Поради това неразградени молекули от храната могат да преминат от червата в кръвта и да предизвикат имунна реакция.

Обичайните заподозрени храни, които водят до реакции са млечните продукти, глутен-съдържащите зърнени храни, соята, яйцата, някои ядки, цитрусовите плодове, морските дарове и др.

Симптомите при въздушните алергии (към полени, животински косми, плесени, прах) са свързани с алергичен ринит и алергичен конюнктивит и включват кихане, воднист секрет от очите и носа, зачервени очи, запушен нос, сърбеж в гърлото, носа, очите, кашлица. При астмата има хриптящо и трудно дишане.

Симптомите на хранителните и лекарствените алергии могат да включват свиркащо и затруднено дишане, кашлица, дрезгав глас, болка в стомаха, диария, повръщане, сърбящи отекли очи, уртикария, екзема, отоци, ниско кръвно налягане до загуба на съзнание при по-тежките реакции и др.

Има бързи алергични реакции веднага след излагане на алергена, при които има отделяне на IgE антитела и по-забавени алергични реакции, които се появяват между 1-3 дни след излагане на алергена. Забавените прояви се откриват чрез наличието на IgG и IgA антитела. И двата типа реакции се установяват с кръвен тест.

Но при увреждане на червата и полупропускливи черва, кръвните тестове за чувствителност към храни, могат да са противоречиви тъй като може да дадат реакции към почти всички изследвани храни. Може да е по-полезно елиминирането на дразнещите храни една по една от храненето за няколко седмици, последователното им въвеждане отново и проследяване на състоянието за реакции на влошаване.

Същевременно е важно да се погрижим за състоянието на червата, за чревната флора с прием на подходящи пробиотици, противовъзпалителни билки и хомеопатия. Прием на омега-3 мастни киселини от рибено масло също се препоръчва.

Обикновено алергиите при децата се израстват след затваряне на чревната лигавица. Важно е правилното холистично лечение. Например има връзка между атопичния дерматит и астмата, и повечето деца с дерматит след неговото лечение развиват астма.

Поддържането на дерматита с природни методи като хомеопатия, предпазва от това болестта да навлезе по-дълбоко в тялото и да засегне дихателната система.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com