Хранене на бебето на 8-12 месеца

На 8 месечна възраст бебето вече успешно е захранено с пюрета и зърнени каши, заедно с кърмата или адаптираното мляко. При хранене на бебето на 8-12 месеца предстои запознаване на детето със семейната храна и преминаване към общо хранене.

Промяна на хранителните навици

Важно е да предлагате на бебето различни вкусове и текстури храна, от всички хранителни групи. Всяка нова храна се въвежда за няколко дни, за да се следи за алергични реакции. До навършване на 12 месеца избягвайте следните храни и напитки:

  • Мед заради риск от заразяване с ботулизъм.
  • Непастьоризирано мляко, сок и сирене.
  • Краве прясно мляко като напитка вместо кърма или адаптирано мляко. Може да давате кисело мляко и сирене.
  • Храни, които могат да доведат до задавяне като сурови зеленчуци и плодове, грозде, цели ядки.
  • Храни с добавена захар и подсладители.
  • Храни, богати на сол.

През този период бебета имат по-голям интерес към семейните храни. Можете да намачкате, нарежете, пасирате храната, която цялото семейство яде и да я предложите на бебето. Като храната трябва да е по-бедна на сол и подправки.

За да предпазите от задавяне, гответе семейната храна малко по-дълго, докато омекне съвсем. И предложете в подходяща консистенция за бебето. Около 9 месечна възраст бебето може да хваща храната между пръста и палеца си и може да започне да се храни само. Предлагайте повече храни за хранене с пръсти.

Хранете се заедно с бебето, малките деца обичат да са заедно със семейството на масата. След първата година, може да замените адаптираното мляко с краве мляко. Ако искате можете да продължите да кърмите и след навършване на една година.

Ако искате да спрете да кърмите преди първата година, трябва да давате само адаптирано мляко, обогатено с желязо. След 1г. може да давате пълномаслено краве или козе мляко. Окуражвайте бебето да пие от чаша, но до 1г. не давайте плодови сокове. След 1г. може да давате краве мляко прясно или кисело в чаша, за да откажете плавно млякото в шише.

Безопасно хранене

Винаги наблюдавайте бебето докато се храни. Хубаво е детето да се храни в детско столче, което да е обезопасено. Не предлагайте храни, с които може да се задави.

Ако се чудите дали храната, която давате за хранене с пръсти е безопасна, се запитайте:

  • Топи ли се в устата? Ако правите бебешки бисквитки или зърнени закуски вкъщи, нека са по-мекички и топящи се в устата.
  • Дали храната е мека? Сиренето котидж, натрошеното сирене и тофуто са меки храни например.
  • Дали е сготвена добре и лесно ли се мачка? Добре сготвените зеленчуци и плодове се намачкват лесно.
  • Дали е лепкава? Храни като бананите и добре сготвената паста са по-лепкави и лесни за дъвчене.

Колко трябва да яде бебето?

Кърменето и адаптираното мляко все още осигуряват важни хранителни вещества за растящото бебе. Но приема на мляко ще намалее, след като детето се захрани с твърди храни. Следете за признаци, че детето е гладно или заситено. След като се засити, спрете да предлагате храна.

Заситеното дете ще суче с по-малко ентусиазъм, ще спре или ще се извърне от гърдата/бутилката. С твърдите храни ще се обръща, ще отказва да отвори уста или ще изплюе храната, когато се е нахранило.

Оставете бебето да се храни с пръсти или да държи лъжица в едната ръка, докато вие го храните едновременно. Това е добра подготовка за самостоятелното хранене. Ако все още нямате режим на хранене в определени часове, е хубаво да го установите.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com