Храненето като профилактика на болестите

Представете си да живеехме в свят, в който може да ядем всичко което пожелаем, да се тъпчем с „джънк фууд“ без последствия. Когато се разболеем да има вълшебно хапче, с което веднага да оздравеем. Но за съжаление не е така и всяко наше действие има последствие.

Ние се превръщаме в това, с което се храним и здравето ни в бъдеще зависи от това как се грижим за организма си, дали се храним оптимално, от минималното излагане на токсини и химикали.

Много хора днес страдат от хронични заболявания като астма, артрит, автоимунни заболявания, корените на които могат да се открият в детството.

По-лесно е да търсим вълшебното хапче, отколкото да положим усилия за здравето си. Ако околната среда нямаше нездравословни влияния, нямаше да има и болести. На първо място преди приемането на лекарства е промяната в начина на живот и хранителния режим.

Дори алтернативните методи на лечение, използващи различни лекове и билки трябва да са ориентирани към намиране на причината за проблема. Приемът на лекарства било то конвенционални, хомеопатични, натуропатични, билки и други не винаги води до оздравяване, ако не се повлияят влошаващите фактори от околната среда и начина на живот.

За решаване на здравословните проблеми е важно да се намерят причините и да се отстранят, за да може организма естествено да се излекува. В нашият генетичен код е заложена способността за детоксикация на химичните съединения, изхвърляне на отпадъците, лечение на дефектите и заздравяване на раните.

При наличието на подходяща среда, тялото е способно само да се възстановява и лекува. Не можем да живеем безнаказано, да прекаляваме с алкохол, тютюнопушене, лошо хранене и след това да не платим цената с влошено здраве и сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и др.

За да се предпазим от заболявания най-добрият начин е да избягваме причините, които ги предизвикат. Симптомите, които организма произвежда са начин за изхвърляне на инфекциозните и токсични агенти и засилване на естествената защита.

Много природни или лабораторно създадени вещества могат да облекчат симптомите на дадено заболяване и да имат лечебно действие. Но това лечебно действие се дължи на съдържанието на вредни съединения, които организма трябва да отстрани преди да нанесат вреда на здравите клетки.

Макар веществата с лечебно действие да имат полезно или животоспасяващо действие, те не ни правят по-здрави и при приемане продължително време могат да имат отрицателно въздействие върху организма.

Лечебните средства дори от природен произход могат да внесат стрес в организма и не са достатъчни за постигането на оптимално здраве. Оптималното здраве е резултат от пълноценно и здравословно хранене и здравословни навици.

Хранителните вещества като витамини и минерали, есенциални мастни киселини, фитохимикали няма терапевтичен ефект, а осигуряват нормалното функциониране на организма. Затова пълноценното и здравословно хранене поддържано нормалната функция на организма и повишава защитата срещу заболявания, както и предотвратява клетъчното увреждане водещо до заболявания.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com