Хранителните алергии – основен заподозрян е млякото

Голям брой деца имат непоносимост към пшеницата и други храни, съдържащи глутен. При често боледуване, хроничен запек или други храносмилателни проблеми при детето, си струва да се замислим за алергия към глутена и да се намалят храните, съдържащи глутен в менюто като се следи дали състоянието се подобрява.

Основна причина за хранителните непоносимости, които водят до стомашно-чревни оплаквания са млечните продукти. При много деца има трудно доловима алергия към млякото, която води до запушен нос и оттам и до ушни инфекции. Протеините в кравето мляко са най-честата причина за хранителни алергии при децата. Голям процент от хората освен това имат непоносимост към лактозата, нямат ензими да разграждат млечните продукти. Това са 70% от чернокожите, 90% от азиатците, 40% от латиноамериканците.

Българите имаме по-добра поносимост към млечните продукти, тъй като са наша традиционна храна, но въпреки това има все повече деца с алергии към тях. Важен е произхода на млякото, което се консумира, да е от пасящи крави, и да без съдържание на антибиотици, хормони и консерванти.

Краве млякото, което е създадено за бързо растящите крави, е богато на много мазнини, сиренето и маслото са с още по-концентрирано съдържание на мазнини. Според д-р Фърмън, автор на книгата „Защитете детето си от болести“, на базата на научни данни, консумацията на много млечни мазнини в детството може да доведе до сериозни заболявания в последствие като диабет, рак, болест на Крон и др. Затова неговата препоръка е да се ограничат количествата млечни продукти. По-добре усвоимо от хората е козето мляко.

Сред рисковите фактори за развитие на диабет са липсата на кърмене и твърде ранната консумация на протеини от краве мляко, пшеница или яйца. Кравето мляко е богато на калций, който е важен за детето, но и други храни съдържат калций като зеленчуците, бобовите растения, ядките и семената, зеленолистните зеленчуци, от които кравите си набавят нужния калций.

Консумацията на много краве мляко може да доведе до анемия, защото се свързва със желязото в храната и пречи на абсорбцията му. За децата най-подходящо е майчиното мляко, а не кравето. Антителата в майчиното мляко са важни за засилване на имунната функция, за защита срещу заболявания на имунната система, срещу алергии и дори рак. До двегодишна възраст имунната система на бебето не е напълно развита, след 2 години антителата от кърмата не могат да се усвояват. Затова това е и възрастта за спиране на кърменето.

Кърменето до 2 години за много родители е твърде дълъг период, но представлява защита срещу заболявания, като алергии и астма. Има изследване което показва, че кърмене по-малко от 9 месеца увеличава риска от развитие на астма, и колкото е по-дълго кърменето, толкова е по-малък риска от развитието й. След първата годинка, децата се хранят основно с твърда храна, но е добре кърменето да продължи дори да е само два пъти дневно до навършване на 2 години според д-р Фърмън.

След отбиването хранителен режим основан на зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови растения и малко количество животински продукти е полезен за децата. Може да се употребява бадемово и кокосово мляко. Мазнините от авокадо, ядки и семена също са важни за децата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com