сън

Бебето прекарва по-голямата част от денонощието в сън. Но сънят е много важен както за здравето на вашето мъниче, така и за вас и вашето здраве. Безсънието и некачествения сън могат да отслабят имунната ви система, да ви направят раздразнителни или неспокойни.

Няколко идеи как да имате качествен сън в месеците, когато бебето изисква най-много грижи:

Откажете кафето

Добре е да ограничите максимално приема на кофеин и да се откажете напълно от следобедното кафе. Освен че може да наруши качеството на вашия сън, в периода докато кърмите, кофеинът може да направи детето неспокойно.

Физическа активност

Физическата активност на открито помага за здравословен сън. Откраднете малко време за бърза разходка или няколко енергични аеробни упражнения. Но не по-късно от три часа преди времето ви за лягане. Тялото ви има нужда от време за да регулира енергийните нива.

Спете на хладно

Според учените сънят е по-пълноценен, ако температурата в стаята не е прекалено висока. Ако бебето спи в различна от вашата стая, регулирайте термостата до 18-19 градуса. Използвайте плътни пердета, за да намалите влизащата в стаята светлина.

Дрямка

Кратка дрямка през деня може да ви освежи и намали симптомите на умора, които често съпътстват майките на малки деца. Не прекалявайте, повече от 20ина минути дрямка може да наруши съня ви през нощта.

Създайте си рутина

Графиците са полезни не само за бебето, но и за вас. Старайте се, когато е възможно да се придържате към едни и същи часове на лягане. Изключвайте мобилните устройства и отложете задълженията за следващия ден поне час преди лягане. Топъл чай от лайка също помага за спокоен сън.

Легло

Не използвайте леглото за офис, хранене или други активности различни от сън. Гледайте телевизия, или разглеждайте мобилните си устройства на друго подходящо място в дома ви. Не използвайте времето преди да заспите, за да се тревожите за недовършени задачи или какво ви предстои утре.

Ако не можете да освободите ума си от мисли за ежедневните ви задължения, може да опитате да поставите тефтер и химикалка до леглото си и да ги записвате. Така съзнанието ви ще се успокои, защото няма да му се налага да помни информацията през нощта.

Ако често заспивате на друго място – на дивана, на креслото – се опитайте да премахнете този навик. Ако свикнете да спите на различно от леглото ви място може да започнете да изпитвате проблеми със съня.

Лека вечеря

Не яжте трудно смилаема храна непосредствено преди лягане, тъй като това може да попречи на спокойния ви сън.

Не се напрягайте

Ако не успеете да заспите, не се ядосвайте. Почетете книга или послушайте музика. Не може да заспите насила.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com