Имат ли нужда децата от хранителни добавки

Ако детето се храни с разнообразие от основните групи храни, приема храни с различна текстура, цветове и вкусове, то значи има балансирана диета с изобилие от витамини и минерали. Имат ли нужда децата от хранителни добавки с витамини и минерали при балансирано хранене – не, няма да има нужда.

Някои витамини, като мастноразтворимите (витамин А и Д) крият рискове. Те се натрупват в тъканите при излишък и ако са в голямо количество могат да доведат до здравословни проблеми. Високи дози цинк и желязо, приемани продължително време, също имат негативни ефекти.

Имат ли нужда децата от хранителни добавки – понякога да

За някои деца приема на хранителни добавки с витамини и минерали е важен. Детето може да се нуждае от тях, ако в семейството се ограничава някоя група храни. Например ако семейството са вегани, диета при която се изключват животински продукти като яйца и млечни храни.

Този начин на хранене може да се прилага при децата само след консултация с лекар, тъй като не е безопасен. Има важни витамини и минерали, които могат да са в дефицит при веган диета. Например като витамин Б12, витамин Д, желязо, витамин А, калций, цинк и рибофлавин.

​​Ранното детство е критичен период за растеж и развитие на мозъка, така че някои витамини и минерали са препоръчителни като прием. Витамин Д се препоръчва като добавка за бебетата за профилактика на рахит (състоение при което костите стават меки, то се свързва с дефицит на витамин Д и намалено излагане на слънчева светлина).

Дефицит на желязо

Често при бебетата или малките деца, се наблюдава дефицит на желязо, който може да доведе до анемия – състояние, при което се намалява способността на кръвните клетки да пренасят кислород. В някои случаи анемията се дължи на неправилна диета.

Малките деца имат нужда от 15мг желязо дневно в храната, и често то е в недостиг. Желязото се набавя от месото, яйчния жълтък и някои растителни храни като бобови, елда, зеленолистни зеленчуци.

Важно е, растителните източници на желязо да се комбинират с храни, богати на витамин Ц, за по-добро усвояване на минерала. Богати на витамин Ц са зеленчуците като броколи, чушки, домати, цитрусовите плодове.

Пиенето на много мляко може да доведе до железен дефицит и анемия, тъй като детето се засища от млякото и може да отказва, богатите на желязо храни. Важно е да има интервал от 2 часа между прием на мляко и млечни храни и храни, богати на желязо.

Нужното количесто мляко – прясно или кисело за децата 1-3 години е 400мл дневно. Пиенето на повече от 2-3 чаши мляко на ден, може да доведе до дефицит на желязо, особено ако не се ядат богати на желязо храни.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com