Как да имаме здрави деца през зимата въпреки грипа?

Зимата е сезона кошмар за всеки родител заради честите настинки и грип при децата!

С тръгването на градина и застудяване на времето се започва с настинките и грипа, които поставят на изпитание спокойствието на семейството. Има много съвети и информация за това как да се прави профилактика, как да се засили имунитета през есента и зимата, различни видове лечение.

Всичко това е важно разбира се, но това което се пропуска е профилактиката на емоциите.

Какво имам предвид? Според науката епигенетика, която се занимава с влиянието на средата върху здравето, за да сме здрави хората, голямо влияние ни оказва околната среда, храната, водата, начина на живот, емоциите, взаимоотношенията, средата вкъщи и в детската градина, училище, токсините и др.

Кога се разболяваме обикновено? Когато се изложим на някакъв вид стрес – студ, вятър, намокряне, емоционален стрес, преумора, когато ни дойде в повече. Тялото иска своята почивка и сме принудени да забавим темпото.

Децата много лесно изразяват емоциите си в симптоми!

Започва да ги боли тук и там, вдигат температура и се разболяват. Ако имат нужда от повече внимание и време с родителите, да си останат вкъщи също могат да проявят симптоми.

Затова когато детето има период на силни емоции, промяна в средата като тръгване на детска градина, на училище, раждане на друго дете в семейството, може да очакваме че ще боледува повече. Важно е да се вземат мерки с помощта на хомеопатия или Бахова терапия, които да подкрепят прехода, както и емоционална подкрепа, емпатия и разбиране от родителите.

Важно е разбира се през зимата децата да се хранят здравословно, да приемат достатъчно витамини от храната. Чудесен източник на витамин Ц са шипките, цитрусите, киселото зеле. По-добрият вариант е витамините да се приемат в естествен вид от храната и растенията, отколкото да се дават химически витамини, тъй като усвояването е много по-добро.

Природните имуностимулатори са добри варианти за подкрепа на имунната система при често боледуващи деца. Не е препоръчително детето постоянно да е на имуностимуланти, затова не прекалявайте с тях. Едно здраво дете, което боледува рядко няма нужда от прием на средства за имунната система.

Най-големият враг на всеки родител е тревожността и страха!

Едно по-спокойно отношение към настинките е най-доброто, което може да направите за вашето дете. Не е приятно детето ви да го боли, да е отпаднало и да се чувствате безпомощни. Важно е да имате правилно отношение към настинките и да ги приемате за нещо нормално. За да се развие имунната система на детето, то трябва да боледува, трябва да вдига висока температура.

Високата температура е признак за силна имунна система, тъй като тялото се бори с вирусите и бактериите. Нещо което винаги притеснява родителите, но запомнете, че температурата е защитна реакция и свалянето й с антипиретици, оставя вашето дете без оръжие срещу вируса и бактериите. Антипиретиците свалят температурата, но в тялото се натрупват повече токсини и в крайна сметка децата боледуват по-продължително.

Обикновено имунната система има способността да се справи сама за няколко дни ако я подкрепяме с течности, затопляне, витамини. Можем да подпомогнем организма с хомеопатия, шуслерови соли, билкови препарати.

Антибиотикът трябва да е последна алтернатива само при наличие на бактериална инфекция и усложнения, а не първи избор за лечение и в много страни антибиотиците се предписват само когато е наложително. А има и сериозен проблем с резистентността на бактериите към много от съвременните антибиотици.

Най-доброто, което може да направите в сезона на грипа е профилактика на стреса и емоциите, добра храна, почивка, достатъчно движение, сън, каляване (да не се обличат прекалено децата и да излизат навън) и позитивни преживявания. 🙂

Прочетете още Как да се справим с настинките при децата?

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com