четене

Ползите от четенето са безспорни – от изучаването на нови знания и умения, до цял набор от ключови езикови умения като развитие на речта и изграждане на богат речник за изразяване.

Освен това прекарването на време, четейки на детето ви създава специални моменти, за да се свържете с него. Само 10 – 15 минути на ден, четейки му, са достатъчни, за да предизвикат интереса на любопитното ви мъниче.

Започнете възможно най-рано

Никога не е прекалено рано да му четете. Започнете още от раждането.

Бебетата учат езика от възрастните и най-вече от родителите си. Когато четете на вашето мъниче, говорете за героите и случките в книгата или за звуците, които издават животните, например.

Чувайки гласа ви, му помага да осмисли буквите и изображенията, които вижда. Докато четете, променяйте височината и тона на гласа си и опитвайте различни гласове за различните герои. Това помага да държите детето си ангажирано и го въвлича в преживяването.

Прекарването на време с книги още от началото, ще му помогне да обича да чете и като порасне.

Забавлявайте се

Направете четенето нещо забавно и приятно, а не задължение. Избирайте подходящи за възрастта и интересите на детето ви книги.

Винаги най-добре е сами да им давате пример. Ако децата ви виждат да четете често, е по-вероятно да проявяват любопитство към книгите и да ги насърчите да искат да четат и сами.

Редувайте се

Дори преди да се научи да чете, детето може да участва в четенето. Помолете го да посочва картинки, букви или думи, които разпознава. С времето, когато речевите умения му се усъвършенстват можете да го карате да повтаря с вас простички изречения.

Времето, което прекарвате в четене на глас с детето и насърчаването му да чете с вас, ще спомогне за изграждането на увереност в говоренето и ще засили наученото от вашето дете.

Слушайте го

Докато вашето дете расте, обръщайте внимание на неговите интереси. Ако е привлечено от определена тема, се опитайте да намерите детски книги свързани с тази тема. Така ще му помогнете да затвърди идеята, че книгите са приятно занимание, което разширява света, който го вълнува.

Насърчавайте го да пробва различни книги, но не го насилвайте да проявяват интерес, ако то само не го проявява. Разкажете му за своите любими истории и му предложете да се запознае с тях. Опитвайте се да му четете всяка негова любима история все е едно е ваша такава. Децата усещат вашите емоции.

Направете го рутина

Превръщането на четенето в приятна част от живота на вашето дете започва с включването на книги в ежедневието ви. Създайте специално време за четене преди лягане или след баня например. Докато сте заедно, не забравяйте да ограничите разсейванията като мобилни телефони и телевизия. Вашето време трябва да е само за вас.

Етапи

Въпреки че всяко дете е различно, ето някои от етапите, които можете да наблюдавате, докато се развиват уменията за четене на вашето дете:

Първите 18 месеца:

  • Разбира някои прости фрази
  • Разглежда книги и се опитва да прелиства страници
  • Имитира речта
  • След около 1 година може да каже една или повече думи

18 месеца – 3 години

  • Може да казва 200 – 300 думи на около 2 години и 800 – 1000 думи на около 3 години
  • Разпознава и обича да слуша познати книги
  • Изговаря повтаряща се фраза от любима книга
  • Имитира звуците на говорещи възрастни
  • Моли да му бъде четено

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com