Как да пазаруваме полезни храни?

Здравословното хранене не е само как приготвяме храната, но и как и от къде пазаруваме. Това е важно особено когато приготвяме храна за децата и пазаруваме заедно с тях. Това което купуваме задава личен пример за децата.

За съжаление много от храната в местния магазин и в супермаркетите е бедна на хранителна стойност и можем да се изкушим да купим не толкова полезни храни. За да сте сигурни, че пазарувате здравословно придържайте се към основни продукти.

Направете си списък и планирайте седмичното меню с пълноценни, хранителни продукти като месо, риба, плодове, зеленчуци, яйца, млечни продукти, пълно-зърнести храни.

Придържайте се към основни правила в балансираното хранене:

 • Сервирайте зеленчуци и плодове няколко пъти на ден.
 • Ограничете безалкохолните и купешките сокове.
 • Използвайте полезни мазнини като зехтин, масло, кокосово масло, гхи.
 • Гответе с пълно зърнести храни – кафяв ориз, киноа, елда, овесени ядки.
 • Ограничете храните и напитките с добавена захар.
 • Използвайте качествени млечни продукти, за предпочитане домашни от пасящи животни. За малките деца се препоръчва да са пълномаслени.
 • Поне един-два пъти седмично приготвяйте ястия с риба, особено с по-мазна морска риба, богата на омега-3.
 • Ограничете солта.

Какво да включите към седмичния списък за пазаруване:

 • Сезонни плодове и зеленчуци, пресни подправки.
 • Меса и бобови култури: риба, пиле, пуешко, нетлъсто телешко, бобови, ядки и семена.
 • Зърнени храни: овесени ядки, мюсли, пълнозърнест хляб от лимец/спелта, кафяв ориз, киноа, булгур, елда и др.
 • Яйца и млечни продукти: от свободни кокошки и пасящи животни, кисело мляко, сирене, от козе, овче мляко, които са по-добре усвояващи се.

Когато пазарувате в магазина, е важно да се придържате към външните части, където са пресните продукти – плодове, зеленчуци, месо, риба, млечни. Там се намират здравословните продукти. После се насочете към по-вътрешните секции за консерви, брашно, зърнени и бобови храни. Избягвайте щандовете със сладкиши, чипс, снакс, безалкохолни и др. вредни продукти.

Пазарувайте от фермерски пазари, ферми с биологично производство, които доставят до дома, от познати на село и малки магазинчета с пресни, локално отглеждани продукти. Вече има и кооперативи и онлайн магазини, които доставят по-чиста и нетретирана с химикали храна.

Важно е да знаете кои са сезонните плодове и зеленчуци и да ги купувате във времето когато растат, тогава те са по-полезни и на по-ниска цена, както и вероятно локално отгледани, а не доставени от чужбина. Още по-добре ще е сами да отглеждате пресни подправки, зеленчуци и плодове или ако нямате тази възможност да водите децата във ферми и в планината, за да се научат кое кога расте и сами да си берат плодове и зеленчуци.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com