Как да подсилим имунната система

Имунната система е естествен защитен механизъм на човека, за да може да се справя с вирусите и бактериите от заобикалящата го среда.

Няколко лесни и здравословни начина, с които да подсилите имунната система на вашето дете.

  1. Сервирайте повече сезонни зеленчуци и плодове

Моркови, цвекло, червени ябълки, цитрусови плодове, тиква – освен множеството полезни витамини, те съдържат и имуностимулиращи фитонутриенти, които ще помогнат на защитните сили на организма.

Опитайте се да добавяте поне пет порции от плодове и зеленчуци дневно. Две порции плодове и три порции зеленчуци.

  1. Осигурете здравословен сън на детето

Липсата на здравословен сън отслабва имунната система и прави тялото по-податливо на болести. Бебетата се нуждаят от поне 16 часа сън, а децата между 1 и 3 години между 11-14 часа. Ако детето ви не иска да прави малки дрямки през деня се опитайте да му създадете режим на по-ранно лягане.

  1. Кърмете бебето

Кърмата е една от най-добрите имуностимулиращи храни, които може да предоставите на вашето бебе. Съдържа множество антитела и хранителни вещества, които помагат на детето да се предпазва от инфекции, алергии, диария и др. Ако имате възможност кърмете вашето бебе поне 6 месеца, така ще му създадете най-добрата основа за здрава имунна система. Още по-добре ще е кърменето да продължи до 1г. или в най-добрия вариант до 2г. на детето.

  1. Не пренебрегвайте физическата активност

Редовните упражнения не само помагат за изграждане на имунната система, но и създават предпоставка за здравословен модел на ежедневие на детето, когато порасне.

Въвлечете цялото семейство във физическите упражнения, така освен здравето, с прекараното време заедно, ще подсилите и връзката помежду си.

Разходки на открито, подходяща аеробика, а когато порасне – колоездене или отборни спортове са чудесни варианти.

  1. Уверете се, че поддържа здравословна хигиена

Уверете се, че детето спазва хигиена и си мие ръцете, преди хранене, след прибиране от игра навън, от ясла или детска градина. Може да насърчите детето да го прави, ако му предоставите, подходящи за него, забавни по цвят, форма и аромат кърпа и сапун.

Ако детето се разболее, добре е да подмените четката му за зъби, и отново след като оздравее.

Не прекалявайте с антибактериалните продукти. Прекалената им употреба може да има негативен ефект върху здравето.

  1. Без тютюнев дим

Опитайте се да елиминарете излагането на детето на тютюнев дим и пасивно пушене. Излагането на пасивно пушене е особено опасно при децата, тъй като при тях все още не се е развила напълно естествената детоксикация на организма. Това може да доведе до бронхит, астма, алергии, проблеми с ушите и други здравословни проблеми.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com