Как да променим вредни хранителни навици?

В статията разглеждаме някои вредни хранителни навици при малкото дете до 3г, както и полезни идеи за справяне с тях!

Прекаляване с храни или напитки

Детето на една-три години може да иска непрекъснато някоя напитка или храна, като сок, бисквити, зрънчо, нещо което му е любимо. Когато родителите искат да ограничат тези храни, може просто да кажат, че са свършили, и че няма повече. Ако детето прекалява с някоя полезна храна като плодове например или мляко, не е проблем да я хапва по-често.

Детето яде една-единствена храна

Между две и три годишна възраст, децат могат да имат периоди, в които се фокусират само в една храна и искат да ядат само нея. Също така искат храната да е по определен начин приготвена и сервирана, както те са свикнали.

Това не е детски инат или манипулиране, а преходен момент в храненето, който ще отмине. Децата в определени периоди от развитието си, имат в главите си определен ред как да се случват нещата. В този случай е по-добре да се съгласим с желанието на детето за тези вредни хранителни навици и да не обръщаме голямо внимание.

Детето отказва да яде зеленчуци

Често в семействата се случва децата да не искат да ядат зеленчуци. Тъй като са по-неутрални на вкус, те изискват по-умело сервиране и комбиниране с други храни. Какво може да помогне в тези случаи:

  • Предлагайте зеленчуците на малки хапки и ги топвайте в гъст сос като сос от кисело мляко, сирена, салатен дресинг, соев сос.
  • Заливайте зеленчуците със сос, който детето харесва.
  • Правете комбинации. Например домати или чушки с извара или сирене.
  • Смесвайте зеленчуците с храни, които детето приема като ориз, паста, картофи.
  • Предлагайте зеленчуците на пара, запечени, като салата.
  • Направете ги забавни, под различни форми като човече с очи от маслини, нос от домат, уши от морков и др.
  • Покажете на детето, че обичате зеленчуци. То се влияе от вашия пример и предпочитаните ви храни, стават и негови предпочитания.
  • Важно е цялото семейство да се храни със зеленчуци на всяко хранене.
  • Скрити зеленчуци – слагайте повече зеленчуци в супите, в сосове, в сок или смути. Настъргването на зеленчуците помага, както и пасирането им. Може да ги слагате в палачинки, омлет, солен кекс, мъфини.
  • Посадете си градина от зеленчуци, може да гледате подправки и домати на терасата. Когато децата помагат и се грижат за растенията, няма как да не ги хапват след това.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com