Как да се справим с настинките при децата?

Обичайните настинки са заразно вирусно заболяване на горните дихателни пътища. Децата често боледуват от вирусни инфекции. Настинките се предизвикват от риновируси, които се пренасят във въздуха и в предметите.

Когато се настанят в лигавицата на носа и гърлото, риновирусите предизвикват реакция на имунната система, която води до зачервено гърло, главоболие, трудно дишане през носа, хрема, отпадналост и др.  Сухият въздух – външен или вътрешен може да намали устойчивостта спрямо вирусите.

Първите симптоми на настинка обикновено са дразнене в гърлото, хрема или запушен нос, кихане. Децата могат да се чувстват изморени, да имат болки в гърлото, кашлица, главоболие, умерено повишена температура, мускулни болки и загуба на апетит. Секретът от носа може да стане лепкав, гъст, жълт или зелен.

Настинките са заразни, особено през първите 2 до 4 дни след поява на симптомите. Могат да се разпространят дори няколко седмици след като някой се разболее. Разпространяват се чрез контакт, чрез вдишване на вирусни частици, които могат да пътуват до 4 метра когато някой с настинка кашля или киха. Заразяване може да стане и след докосване на заразен предмет и след това докосване на устата/носа.

Настинките обикновено се проявяват 2-3 дни след досег с вирус и продължават най-много седмица, но понякога могат и да по-продължителни. При прегледа не може да се установи специфичния вирус, който предизвиква симптоми, но от гърления секрет могат да се изключат други заболявания. Ако симптомите на грипа се влошат след 3я ден проблемът може да е бактериална инфекция на гърлото, синузит, бронхит и др.

Ако симптомите са по-продължителни от седмица, появяват се по едно и също време всяка година или се влошават от полени, прах, животни може да става въпрос за алергия. Децата със затруднено дишане и кихане при настинка, също могат да са алергични.

Какво е лечението?

Настинките обикновено преминават от само себе си без нужда от специфично лечение. Лекарствата не лекуват настинката, а облекчават симптомите й. Много експерти посочват да не се дават лекарства отпускани без рецепта, капки за нос и антихистамини при децата под 6 години, тъй като няма достатъчно данни за ефективността им, а има странични ефекти.

Каква е превенцията – антивирусните ваксини не са ефективни, тъй като има много вируси. Поддържайте по-голяма хигиена с цел превенция – измивайте ръцете на децата често, не споделяйте общи кърпи когато има болен, общи прибори и съдове, да се киха/кашля в кърпичка а не в ръцете, не пипайте използвани кърпички и др. заразени материали.

Как да подкрепите децата – облекчете запушения нос с капки със солена вода, овлажнявайте въздуха в стаята, използвайте чисти масла за разранения нос, може да използвате инхалации или горещ душ за облекчаване на дишането и конгестията.

Може да давате витамин Ц, чайове, пилешка супа. При много секрети намалете млечните и зърнени храни, които образуват повече слуз. Бъдете сигурни, че детето пие достатъчно вода и течности, които се губят при температура и изтичане на секрети. Не го насилвайте да яде ако няма апетит.

Може да използвате Шуслерови соли като номер 3 Ferrum phoshoricum и други в зависимост от секретите. Шуслерова сол номер 5 Kalium phoshoricum при изтощение и висока температура заедно със сол номер 3. Конкретни хомеопатични средства в зависимост от симптомите също са полезни.

Потърсете лекар ако детето кашля много слуз, има затруднено дишане, е много отпаднало, не приема достатъчно течности, има силно главоболие или силни болки в гърлото, има температура над 39 градуса, или температура от над 38 градуса която продължава повече от ден, болки в гърдите или в стомаха, болки в ушите.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com