Как да въведем меда в менюто на бебето

Като всички други добавени подсладители, не се налага да бързате да давате мед на вашето бебе. Най-добре е да изчакате да навърши година.

Ако искате да го включите в менюто му, може да го направите като добавите малко количество към любимите му храни. Както всяка друга нова храна е добре да го направите постепенно.

Един метод е четиридневното изчакване, за да проверите дали детето има някаква негативна реакция към меда. За да използвате този метод дайте малко количество мед на детето си и изчакайте 4 дни преди да добавите още към някоя друга храна. Ако забележите някаква реакция, обърнете се към педиатъра си.

За да добавите мед към менюто на бебето си, опитайте следното:

  • Смесете меда с овесена каша
  • Намажете мед върху филийка
  • Смесете мед с кисело мляко
  • Сложете малко в домашно смути или пюре

Суровия мед може да причини ботулизъм при бебета под една година. Ако детето ви е твърде малко за да опита мед, косултирайте се с педиатър. Може да използвате кленов сироп като негов заместител в рецепти. Нектарът от агаве също е добра опция за подслаждане без риск от детски ботулизъм.

Прием

Медът може да е добро допълнение към менюто на бебето ви, но е важно да изчакате докато навърши година. Храните които трябва да избягвате включват мед, както и храните приготвени с мед. Четете етикетите, за да видите дали съдържат мед.

Препоръките за прием може да варират от година на година, така че се консултирайте с вашия педиатър за най-подходяща информация.

Ползите от меда

Медът съдържа много хранителни вещества полезни за вашето бебе, след като е навършило 12 месеца. Съдържа ензими, амино киселини, минерали и антиоксиданти.

Съдържа и малки количества витамини B и C. Хранителните стойности варират в зависимост от вида мед. Медът е по-сладък от обикновената захар, така че може да използвате по-малки количестева за да подслаждате.

Други ползи включват:

  • Може да се използва за облекчаване на кашлица при деца над 12 месеца.
  • Може да подпомага заздравяването на раните, ако се приложи върху тях, отново при деца над 12 месеца.

Ако търсите най-добри хранителни ползи от меда, най-добре е да се консумира в сурово състояние. Пресния суров мед, който не е бил подложен на обработка, е този добиван директно от кошерите. Той съдържа всички натурални витамини, минерали и други хранителни вещества, макар и не в големи количества. Медът има висока калорийна стойност, така че е по-добре да се използва в подходящи количества и не твърде често.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com