Как учат бебетата

Бебетата учат основно през играта как да се движат, общуват и да разбират заобикалящата ги среда. През първия месец след раждането бебето учи чрез общуването с майката.

Първото нещо, което бебето научава е да свързва докосването, гласа, израза на лицето на майката със задоволяване на неговите нужди от храна и комфорт. Можете да стимулирате сетивата на бебето и ученето чрез усмивки, успокояващи звуци и нежни ласки.

Новородените обичат да гледат лица, особено майчиното. През първите дни и седмици те могат да разпознават гласа на майката. Когато чуе майчиния глас, бебето застава нащрек и е по-малко активно. Бебето може да се опитва да разбере откъде идва гласа, като се оглежда и си върти главата.

Когато говорите и се усмихвате на бебето, вашето лице и звука на гласа стават познати на бебето и то ги свързва с получаване на храна, топлина и успокояващо докосване.

Бебетата имат вродени рефлекси и отговарят на стимули като докосване. Тези рефлекси осигуряват оцеляването им. Например сукателния рефлекс се задейства ако се докосне бузата или устните на бебето. То започва да си върти главата и устата на тази страна, готово за ядене.

На 3 седмична възраст, бебето се завърта към гърдата или шишето не по рефлекс, а защото се научава, че това е източника на храна.

Кога бебето е будно и внимава и кога не

През първия месец бебето спи или дреме през по-голямата част от деня. След това бебетата стават будни и активни за по-дълго време. Важно е да разпознавате кога бебето внимава и може да учи и да играе и кога не.

Когато бебето е будно и тихо, тогава може да внимава и отговаря с интерес. Когато бебето е будно, но активно (върти се неспокойно, маха с ръце, рита с крака) и шумно, няма да може толкова да се фокусира върху вас. Може да започне да плаче и да се разстрои ако се опитате да му привлечете вниманието. Това са признаци, че бебето може да е свръх стимулирано.

Стимулиране на ученето

След първите седмици от раждането може да се предлагат на бебето прости, подходящи играчки, които да стимулират зрението, слуха и докосването като дрънкалки, играчки от плат, музикални играчки и др. Играчките с контрастни цветове като червено, бяло, черно, стимулират зрението на бебето.

Други идеи за учене и игра са:

  • Пуснете успокояваща музика и дръжте бебето като го люлеете в тона на песента;
  • Пейте често песнички на бебето, които имат успокояващ ефект;
  • Усмихвайте се, плезете се, правете различни изражения на лицето си, за да може бебето да се учи да ги имитира;
  • Използвайте любима играчка за да се учи да се фокусира или дрънкалка, която бебето да намери;
  • Говорете на бебето;
  • Оставяйте го за малко по корем за да се заздравят врата и раменете. Никога не оставяйте бебето да спи по корем, т.к. има риск от спиране на дишането.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com