Как захарта вреди на децата?

Кои са вредните ефекти на захарта, особено за децата?

До две-три годишна възраст родителите са тези, които избират храната на децата. Затова е много важно в този период, захарта да се ограничава за да не свикват децата да търсят сладките храни. На тази възраст те няма сами да търсят сладолед, бисквити, сладкиши, бонбони, газирани напитки и други, някой им е предложил тези храни.

Тъй като всички харесваме сладкия вкус, когато се предлагат подобни храни на децата, те свикват с тях и съответно ги предпочитат. А отказът да им дадем сладка храна може да доведе до изблик на плач, тръшкане и негативни емоции.

Захарта е толкова вредна защото:

  • Тя действа пристрастяващо
  • Отказа от захарта и сладкишите води до симптоми на абстиненция като раздразнение, лошо настроение и др.
  • Тя влияе на настроението
  • Повлиява ендокринните, метаболитни и неврологични функции на организма.
  • Влияе на нервните трансмитери подобно на наркотичните вещества.

Захарта влияе на минералния баланс в организма.

Минералните са полезни за правилното функциониране на ензимите. Без нужните минерали, ензимите не могат да работят правилно.

При нарушаване на храносмилането, храната се задържа по-дълго време в тялото и захранва патогенните бактерии, променя се баланса на чревния микробиом и има по-голям риск от алергии.

Захарта води до отслабване на имунната система.

Тя намалява активността на белите кръвни клетки. При разграждането на захарта се изчерпат витамини от група Б. При това децата приемат по-малко полезни храни, тъй като апетита им е притъпен. В крайна сметка организма на детето е по-слаб и податлив на заболявания.

Въпреки вредните ефекти на захарта днес децата ядат все повече захар заради нерегламентираната продажба и рекламата на такива продукти. В много продукти има скрита захар – в пюрета, сокове, сиропи, чай, дори лекарства. Рафинираните въглехидрати също се разграждат до прости захари, както и естествените подсладители също са форма на захар.

Много е трудно да опазим децата от на захарта навън, на детските площадки, на детските партита и рождени дни. Но е добре да има ограничение на консумацията и тя да е от време на време навън, а вкъщи да имаме здравословна храна.

Така или иначе докато детето навърши възраст от 2-3 години е важно да спестим захарта колкото се може повече и в някои редки случаи да използваме естествени подсладители и плодове вместо захар.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com