Какво да правим при обриви от пелените?

Често явление при бебетата са поява на обриви от пелените и памперсите. Това е така, заради непрекъснатото триене между памперса и кожата на бебето.

Причината за поява на обрив е, че кожата на малкото дете е много чувствителна, а урината и изпражненията съдържат дразнещи вещеста. Постоянното триене на пелената с кожата води до обриви. Ако започнат да се развиват гъбички и бактерии, обривът може да стане постоянен.

Влагата върху чувствителната бебешка кожа води до поява на обриви. Намалява се омазняването на кожата и се засилва триенето. Ако кожата е раздразнена от повече влага, се нарушава нейната естествена бариера.

При новородените бебета има повече кожни гънки около слабините, които от влагата и триенето са по-склонни към поява на обриви. По-късно, захранването променя състава на изпражненията и отново може да се появи обрив, само че на дупето.

Какво да правите при обриви от пелените?

  • Сменяйте памперса по-често. Бебетата, при които памперса се сменя поне осем пъти дневно имат по-малко обриви.
  • Сменете марката памперси или пелени. Изпробвайте различни марки памперси, за да прецените кои са най-подходящи за вашето бебе и кожата му. Съответно кои причиняват най-малко обриви.
  • Изпирайте дразнещи вещества от пелените. Ако ползвате многократни пелени, слагайте оцет при изплакване, за да се отстранят остатъците от перилен препарат по тях.
  • Измивайте добре бебето. Измивайте бебето с чиста вода при преповиване, особено ако има силна миризма на урина. При някои бебета, може да има нужда от измиване с мек сапун, обичайно само с вода е достатъчно. Кожата на бебето може да се дразни от химикалите в мокрите бебешки кърпички.
  • Подсушавайте кожата след измиване. Подсушавайте бебето с мека кърпа или пелена, като избягвайте да търкате кожата.
  • Оставете дупето да диша. Оставяйте памперсите по-хлабави, за да може кожата да диша. Избягвайте стегнати пелени и найлонови гащички, които задържат влага.
  • Оставяйте бебето голо. Оставяйте бебето да стои с голичко дупе за десетина минути. Ако времето е топло може да спи по голо дупе, като подложите пелена и непромокаем чаршаф, за да не се мокри леглото.
  • Използвайте по-голям размер памперси. Това намалява триенето с кожата. Ако обривите са като коланче, причината за тях е в триенето. Триене има и между кожните гънки на слабините.

За здравата бебешка кожа е важно да обличате дрехи от естествени материи, да не излагате бебето дълго време на слънце. Важна е добрата вътрешна хидратация. Бебетата хранени с адаптирано мляко, трябва да приемат допълнително вода. За кърмените бебета това не е нужно.

Омазняването на бебешката кожа също е важно. Да има прием на мастни киселини, най-вече на омега-3 мастни киселини. Освен в кърмата те се съдържат в океанската риба, като сьомга, скумрия, сардини и др. Ако кърмещата майка приема омега-3 мастни киселини, се подобрява сухата и лющеща се кожа при бебето.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com