Кои храни да се избягват при бременност?

По време на бременност е добре да се избягват напълно или да се внимава с определени храни! За да няма риск за бебето или развитие на заболявания.

Месо и риба

 • Да се избягва пастета от месо, тъй като понякога може да съдържа бактерии, които да увредят бебето или майката.
 • Да се избягва сурово или не добре сготвено месо, включително консервирани сурови меса като прошуто, салами и др. Те могат да съдържат бактерии, паразити които понякога могат да доведат до редки инфекции като токсоплазмоза. Месото трябва да се сготви добре, така че няма розови участъци или кръв. Студените, сготвени меса са безопасни като пуешко, пилешко, шунка.
 • Черният дроб съдържа повече витамин А, което може да е увреждащо за бебето.
 • Да се избягват риби като акула, риба меч, марлин които съдържат повече живак и могат да увредят нервната система на бебето. Рибата тон също съдържа повече живак, затова може да се консумира в ограничени количества до един-два пъти седмично.
 • Да не се ядат сурови стриди и ракообразни, т.к. има риск от натравяне. Ако са сготвени са безопасни.
 • Да се избягва сурова или несготвена дива риба като суши, освен ако не е била замразена преди това. Дивата риба може да съдържа паразити, но при замразяване или сготвяне те се унищожават.
 • Рибата е важна за развитието на детето, но заради риска от замърсяване, трябва да се яде само два пъти седмично мазна риба или немазна риба като лаврак, ципура, скумрия, калкан, камбала, сардини и др.

Сирене и млечни продукти

 • Да се избягват меки сини сирена, меки бели сирена като камембер и бри, които съдържат плесен. Както и меки сирена от непастьоризирано мляко, освен ако не са добре сготвени така че да се убият бактериите. Пастьоризираните меки сирена като крема сирене, сирене котидж и моцарела са безопасни.
 • Всички твърди сирена са безопасни за употреба, дори и непастьоризирани, тъй като съдържат по-малко вода и е по-малко вероятно да се развият бактерии.
 • Непастьоризираното (сурово) мляко и храни, които го съдържат трябва да се избягва, освен ако не е добре сготвено, т.к. може да съдържа бактерии които да навредят на майката и бебето.

Яйца

 • Да се избягват сурови или не добре сготвени яйца, заради риска от салмонела. Използвайте добре сготвени яйца и имайте предвид, че някои храни се приготвят със сурови яйца ако се храните навън като майонеза, мусове, някои видове сладолед. Повечето дресинги, майонеза, сладолед в магазините са с пастьоризирани яйца и са по-безопасни.

Алкохол

 • Алкохолът трябва да се избягва по време на бременност. Последните препоръки са да се избягва всякаква консумация на алкохол през бременността за да се сведат рисковете за бебето до минимум. Предишните препоръки за до 1-2 алкохолни питиета на седмица отпадат.

Кофеин

 • Кофеинът се съдържа в кафето, чая, шоколада, енергийните напитки и някои лекарства. Високата употреба на кофеин се свързва с риск от аборт и ниско тегло на плода. Трябва да се ограничи приема на кофеин до 200мг дневно, което е около 2 чаши разтворимо кафе, една и половина чаши филтър кафе и 2 и половина чаши чай. Кафето в заведенията би могло да съдържа повече кофеин, отколкото при приготвяне вкъщи, затова може да помолите да ви приготвят по-слабо кафе или безкофеиново.

Билков чай

 • Билковите чайове е добре да се пият в умерено количество за по-голяма безопасност, тъй като лиспват достатъчно изследвания за ефекта им при бременност.

Хранителни добавки и витамини

 • Да се избягват хранителни добавки и витамини със съдържание на витамин А. Рибеното масло от черен дроб също съдържа витамин А и трябва да се избягва, тъй като високите дози витамин А могат да увредят бебето.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, обучител по емоционално здраве mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com