Колики при децата – холистичен подход

Коликите са често срещани при бебетата. Педиатърът може да ви посъветва да спрете да кърмите и да минете на адаптирано мляко. Тъй като кърменето има много ползи за здравето на бебето, не се отказвайте без да сте пробвали други варианти.

Първо е важно да се промени диетата на майката. Може да има в нейната храна алергени които да водят до колики. Има проучване което показва, че диета на майката без алергенни храни като мляко, яйца, ядки, пшеница, консерванти, подобрители, и оцветители намалява симптомите с 39%. Други храни, които се избягват са подправки и кофеин, чесън, лук, домати и зелеви зеленчуци. Ако майката има храни, към които е чувствителна трябва да ги избягва и да наблюдава промяната в симптомите на бебето след спирането на определена храна в следващите няколко дни.

Промяна в храненето на бебето. Ако бебето е на адаптирано мляко, сериозно трябва да се обърне внимание дали има чувствителност към съставките му. Една от причините за бебешки колики е алергия към кравето мляко. Преминаването от обикновена към хидролизирана формула може да доведе до подобрение. Ако детето вече се храни с твърда храна, трябва да се има предвид непоносимост към храни. В идеалния случай твърда храна не трябва да се дава до 6я месец. Захранването трябва да става само с една храна по едно време, с 3-4 дни пробен период и следене за проява на симптоми.

Симптомите на хранителни алергии включват диария, запек, подуване на корема, умора, запушен нос, главоболие, екзема и др. Ако твърдите храни вече са въведени може да е нужно да храните детето само с кърма за пет дни, после да въведете твърдите храни отново всяка една поотделно и да тествате дали има чувствителност към някоя.

Капките за колики, съдържащи билки като Zingiber officinaleFoeniculum vulgareMatricaria chamomilla, Nepeta catariaAnethum graveolensMelissa officinalisMentha piperita, Pimpinella anisum са полезни и безопасни. Чай от лайка също така по 1 лъжица през деня колкото пъти е нужно.

Позицията на хранене е важна когато има колики. По време на хранене главата на бебето трябва да е по-високо от стомаха на 45 градуса. След хранене да се държат изправени ли на поне на 30 градуса за половин час, за да се намали рефлукса. Прехранването може да влоши коликите. Но когато има недостиг на кърма или трудности с храненето, детето може да преяжда от време на време за да се компенсира недохранването. Масажа на корема на бебето помага да се премахнат газовете. Започва се от долния десен квадрант в посока по часовника около корема.

Статията подготви: Мирослава Делчева, класически хомеопат, член на управителния съвет на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com