mother breastfeeding

Липсата на достатъчно кърма е причина за много майки да не могат да кърмят и да дохранват бебето с адаптирано мляко, като постепенно се отказват от кърменето и изцяло го заместват. Ще разгледаме какви са възможните причини и как да се справите.

Първи контакт

Първо е много важно бебето веднага след раждането да се постави на гърдата в контакт кожа в кожа. В първия час-два след раждането хормоните са много повишени и бебето има силен вроден инстинкт да търси гърдата. Дори да не успее веднага да засуче, не се тревожете ще имате и други опити. След първия час повечето бебета спят продължително, за да се възстановят от раждането.

Често кърмене

В първите един-два дни след раждането е важно бебето да се слага често на гърдата, дори да не е слязло още млякото. Коластрата, която се отделя след раждането е много богата на полезни съставки. Тя се отделя в много малко количество, тъй като стомахчето на бебето в първия ден е колко череша и може да побере само 5-7мл на едно хранене.

Кърмата слиза обикновено на 2-3 ден. Като през това време бебето няма да остане гладно, така че няма нужда да бъде дохранвано с адаптирано мляко. Хубаво е също така бебето да е постоянно с вас в болницата, да не е отделено, за да може да кърмите на поискване. Бебетата имат нужда от по-често хранене, а не под часовник на 3 часа. Техният стомах е много малък, освен това кърмата се разгражда много бързо.

Ако бебето спи много, е важно в първите дни и седмици да го будите за хранене. Трябва да има поне 8-12 хранения за денонощие, за да може да наддаде добре килограми. Ако бебето не наддава добре, което често е причина за дохранване, свържете се с консултант по кърмене.

Бебето не наддава

Възможни причини са, че няма правилно дълбоко сучене. Ако има болка при кърмене и разранени зърна, най-вероятно суче плитко и непълно. Друга причина може да е, че не кърмите достатъчно често. Също е важно на всяко хранене да се предлагат и двете гърди за да се стимулира отделянето на повече кърма. През нощта също се кърми, като ако бебето спи повече време, може да се остави за не повече от 4 часа без кърмене в началото.
Ако бебето суче често на поискване и има нормално изхождане и уриниране, би следвало всичко да е наред. Нормалната честота е: първи ден – едно изхождане и едно изпишкване, втори ден – две изхождания и две изпишквания, трети ден – 2-3 изхождания и 3 добре намокрени памперса, ден четири – 2-3 изхождания и 4 добре намокрени памперса, ден пети и натам – 2-3 изхождания и 5-6 тежки намокрени памперса.

Кога да потърсите помощ?

Ако има по-малко от 6 мокри памперса след пети ден, по-малко от едно изхождане на ден по голяма нужда, тъмна урина, урина с червеникав прах в нея, потънала фонтанела, суха уста, жълто оцветяване на кожата под гръдния кош или склерите на очите, свържете се с лекаря и с консултант по кърмене.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com