месо

Отговорността за хранителните нужди на бебето може да изглежда непосилна за всеки родител, защото изборът е безкраен – от хранителните стойности и приготвянето, до цвета, вкуса и текстурата.

Трябва ли да започнете да предлагате на бебето си зеленчуково пюре или зърнени храни, или можете да започнете захранването с месо. И кога трябва да започнете да храните бебето си с месо.

За повечето бебета кърмата или адаптираното мляко осигурятват на бебето всички хранителни вещества, витамини и минерали, от които то се нуждае през първите 6 месеца от неговото развитие.

След около шестия месец, или когато бебето ви прояви признаци, че е готово, можете да започнете захранване на бебето твърда храна. Традиционно родителите първо предлагат на бебето зърнени храни, зеленчуци, плодове и след това месо.

Според редица изследвания, обаче месото трябва да бъде добавено в детското хранене възможно най-рано при захранването.

Между 4-ти и 6-ти месец запасите от желязо, с които бебето се е родило, започват да намаляват и вече да се изчерпват. Желязото е необходимо за образуването на хемоглобина и преноса на кислород. Един от най-подходящите начини да поддържате нивата на желязо в здравословни количества е като добавяте в менюто на бебето си храни, богати на желязо.

Желязото се среща в две форми: хемово и нехемово желязо.

  • Хемовото желязо се съдържа в червеното месо, морските дарове и птичето месо.
  • Нехемовото желязо се съдържа в обогатените с желязо детски зърнени храни, тофу, боб, леща и зелени листни зеленчуци.

Хемовото желязо се усвоява по-лесно от организма, затова педиатрите препоръчват да започнете да предлагате на бебето си подходящо за него месо като една от първите му храни. Освен това в червеното месо се съдържат още цинк, витамин В12, мазнини и е отличен източник на протеини.

Как да въведете месото в менюто на бебето си?

Месото може да се предлага като самостоятелен вариант или като част от смес със зеленчуци или плодове. Когато въвеждате храна за първи път е препоръчително да е самостоятелно, изчакайте 2-3 дни и ако бебето ви не прояви нежелани реакции му я предложете отново.

Задължително ли е да давате на бебето месо?

Не, не е необходимо да давате на бебето си месо. Според някои педиатри добре планираните вегетариански диети са подходящи за хората през всички етапи от живота им, включително бременност, кърмене, кърмаческа възраст, детство и юношество.

Ако все пак решите да не давате на бебето си месо, трябва да му предлагате много обогатени с желязо детски зърнени храни, тофу, боб, леща и зелени листни зеленчуци. Те съдържат нехемово желязо.

Организмът по-трудно усвоява нехемовото желязо, но можете да увеличите степента на усвояване, като съчетаете с храни, които съдържат витамин С. Например боб, поднесен с домати или червени чушки, или зърнени храни, поднесени с подходящи плодове.

Ако изберете този тип хранене на вашето бебе го съгласувайте с вашия педиатър. Така ще избегнете риска детето ви да има дефицит на необходимите за неговото правилно развитие хранителни вещества.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com