Насърчете детското въображение

Вашето дете започва да опознава света с помощта на въображението си и вие може да го насърчите да го развива.

Представете си вашето дете като малък учен – наблюдава заобикалящата го среда, прави предположения и заключения, изпробва идеи и търси решения на проблеми.

В най-ранната детска възраст въображението играе ключова роля, за да може да разбере света около себе си, тъй като все още не може да си обясни повечето неща. Най-често детето ви ще изучава света чрез играта.

Игри

Обикновено ролевите игри започват около 15-18 месечна възраст. Детето ви може да започне да се представя за пораснало, използвайки вашите дрехи или обувки. Често срещано е да се представят, че шофират или са продавачи в магазин или имитират други дейности, на които са свидетели. Децата обичат да подражават на вас или на по-големите си братя или сестри и да се опитват да изпълняват техните задължения – например да готвят с листа от градината или да искат да учат или преподават.

В същото време те започват да измилят и добавят свои сценарии към ролевите игри. Най-често са взаимствани от истории от детските книжки, които им четете или от преживявания като посещения на зоопарк или при гостуване на познати.

Пеенето и танците също са често срещани игри, които развиват въображението на детето.

Играта във водата е друго любимо занимание на малчуганите, но никога не ги оставяйте без надзор, защото тяхното любопитство може да ги доведе до опасни ситуации.

Няколко идеи как да подпомогнете развитието на детското въображение чрез игри и други креативни занимания.

Игрите в които оставяте детето да прави избори са особено подходящи и е добра идея да го оставяте да го оставите то да ви води в тях.

  • Четете му или му разказвайте истории за чудновати неща. Спирайте и го въвличайте в историята питайки го какво предполага, че ще стане или как според него изглежда някой герой.
  • Рецитирайте заедно детски стихчета и го насърчавайте да ги интерпретира според неговите желания.
  • Разказвайте му за нещата от околната среда, които виждате, например звездите, облаците, планините и т.н., и го насърчавайте да се опитва да изразява какво вижда то.
  • Насърчавайте го да рисува с подходящи пастели или моливи, може преди това да се разходите или да му разкажете нещо, което да го вдъхнови и разпали въображението му.
  • Осигурете му безопасна среда за игра с вода – вана или кофа с вода и няколко играчки му предоставят всичко необходимо, за да се забавлява. Винаги с подходящия надзор!
  • Осигурете му подходящ декор – може да е голям кашон, на който сте направили отвор или пък просто преграда от одеала и столове, предоставете му различни дрехи или украшения и го насърчавайте го то да измисля сценариите и игрите.

И не се тревожете, всяко дете има свой темп на развитие. Ако все пак имате някакви притеснения относно развитето на вашето дете се консултирайте с педиатъра си.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.com, www.miradelcheva.com