Няколко грешки, които родителите допускат с новороденото

Каква е правилната позиция за сън

От края на миналия век все повече се обръща внимание на така наречения „синдром на внезапната смърт“ при кърмачетата, както и на други смъртни случаи свързани със съня. От педиатричните асоциации настояват всяко бебе да спи в отделно креватче, по гръб и без допълнителни подпори, играчки или възглавници около него. Това значително би намалило рисковете.

Не подценявайте честотата на хранене

През първите няколко седмици бебето се нуждае от храна на всеки 2 до 3 часа, дори и да не показва признаци, че е гладно. Затова не го оставяйте да спи твърде дълго между храненията. След като започне да наддава здравословно тегло, педиатърът ще ви уведоми дали може да разредите интервалите.

Подсигурете оригване преди и след хранене

Много родители не отдават голямо внимание на значението му преди и след хранене. Оригването до няколко минути преди да започнете да го храните би освободило стомахчето му и би предотвратило плюенето или повръщането. Ако редовно го оригвате преди и след хранене, то ще приема по-пълноценно храната, ще е по-спокойно и няма да се буди с болка или плач около час след хранене.

Бъдете внимателни при кърменето и храненето

Кърменето не винаги се случва толкова естествено, трябва да му отделите време, за да може бебето ви да се храни правилно от гръдта ви. Понякога то не може да засуче, понякога изглежда че суче, но всъщност не поглъща достатъчно от кърмата. Ако имате някакви притеснения за това как да кърмите правилно, или имате болки или дискомфорт при кърмене, се консултирайте с акушерка или консултант по кърмене.

Когато приготвяте адаптирано мляко, следвайте точно инструкциите преди да го дадете на вашето дете. За него е много важно консистенцията да не е нито твърде гъста, нито твърде рядка.

Не прекалявайте с топлината

Друго притеснение за родителите е как да нагласят термостата в стаята на бебето. Макар да зависи от сезонната температура и вида стая, специалистите препоръчват стайната температура да се поддържа около 20-22 градуса.

Проверявайте кожата му. Тя трябва да е топла, а не гореща или студена. Ако е прекалено студено, бебето ще изгаря твърде много енергия за да повиши температурата си. Дори да се храни правилно, може да не наддава здравословно тегло, заради изгорените калории да се стопли.

Изчакайте със запознанствата

Някои родители искат да покажат своето мъниче на всички роднини и приятели, но е добре да изчакат поне два или три месеца. Имунната му система все още се развива и е по-добре да не го излагате на излишен риск от зарази.

 

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com