Нуждата от витамин К при новороденото

Какво е витамин К и защо е важен

Витамин К е мастно разтворима субстанция, от която нашето тяло се нуждае, за да образува съсиреци и да спира кръвоизливи. Получаваме Витамин К от храната, а част от него може да се произведе и от добрите бактерии в червата ни. Бебетата се раждат с много малък запас и това може да доведе до сериозни кръвоизливи, ако не се предостави на организма им.

Дефицит

Кръвоизлив причинен от дефицит на витамин К се получава, когато бебето не може да спре да кърви, защото в кръвта му не се съдържа достатъчно от него, за да образува съсиреци. Кървенето може да е както външно, така и вътрешно. Вътрешните кръвоизливи са трудни за установяване и могат да бъдат много опасни. Обикновено се получават в червата или мозъка и могат да причинят трайни увреждания или дори смърт. Бебетата, които не са получили инжекция витамин К при раждането, са с риск да развият подобни кръвоизливи по всяко време до 6-месечна възраст.

Бебетата са по-податливи на развитието на дефицит на витамин К до 4-6 месечна възраст, когато започват да се захранват и се развият бактериите в червата им, отговорни за производството му. Това е защото по време на бременността, бебетата не получават достатъчно количество от него през плацентата, а бактериите все още не са се развили. Кърмата съдържа твърде малко количество и не е достатъчен източник.

Инжекция витамин К

Добрата новина е че състоянието на кръвоизливи в следствие на дефицит на витамин К е лесно предотвратимо с единична доза, дадена на бебето като мускулна ижекция в първите часове след раждането. Но не по-късно от 6-ия час.

Всички изследвания показват, че няма опасност за новородените от такава инжекция и майките не бива да се притесняват за безопасността на своите деца. Статистиката сочи, че бебетата, които не получават тази доза са 80 пъти по-податливи на кръвоизливи в следствие на дефицит през първите шест месеца.

Ако бебето страда от проблеми с черния дроб, диария, целиакия или кистозна фиброматоза, това може да доведе до проблеми с усвояването на витамин К от организма му.

Използването на някои лекарства от майката по време на бременността също може да повиши риска от кръвоизлив в следствие на дефицит на витамин К.

За съжаление в много от случаите кръвоизливите причинени от този дефицит нямат изявени симптоми и могат да бъдат открити твърде късно, за да бъдат лекувани.

Някои симптоми могат да включват:

  • кървене от носа или пъпната връв.
  • синини по главата или лицето на бебето,
  • бледа кожа или венци,
  • след третата седмица може да се появи пожълтяване на бялата част на окото,
  • кръв в изпражненията или при повръщане,
  • нервност, гърчове, прекомерна сънливост и често повръщане могат да бъдат симптоми на мозъчен кръвоизлив.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com