Количество фибри при децата

Фибрите са важни хранителни вещества и много деца и възрастни не ги приемат в достатъчно количество в ежедневното хранене. Родителите се стараят децата да се хранят здравословно, но може да имат нужда от повече информация кои са добрите източници на фибри. Както и какво количество фибри е нужно при децата.

Нужно количество фибри при децата

Има различни препоръки за количеството фибри, което децата трябва да приемат според техните нужди, възраст и тегло. Сигурен начин да се приемат достатъчно фибри е да се избират полезни храни.

Просто правило е да се приемат 5 порции от плодове и зеленчуци всеки ден. Ако детето се храни с 5 порции плодове и зеленчуци, заедно с други храни, то няма нужда да се брои с точност грамажа на фибрите.

Ако все пак искате да знаете точно колко фибри са нужни, за децата на възраст 1-3 години това са 19 гр на ден, а за децата 4-8 години – 25 гр на ден.

Защо фибрите са толкова важни?

Фибрите създават усещане за ситост и подобряват мотилитета (движението) на червата. Диетата с добро съдържание на фибри помага за предпазване от запек. Фибрите са храна и за полезните бактерии в дебелото черво.

Храненето с храни, богати на фибри, помага на тялото да се снабди с различни витамини и минерали. Така се намалява риска от сърдечно-съдови болести, някои видове рак и затлъстяване.

Кои са източниците на полезни фибри?

Добри източници на фибри са плодовете, зеленчуците, бобовите, пълнозърнестите зърнени храни и ядките. Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри – избирайте пълнозърнест хляб и пълнозърнеста паста.

Пълнозърнести храни са тези съдържащи пълнозърнеста пшеница, булгур, кафяв ориз, елда, овесени ядки, пълнозърнеста ръж, див ориз, пълнозърнеста царевица.

Как да включите повече фибри в менюто?

Една ябълка, заедно с обелките съдържа 5гр фибри, една круша с обелките – 6гр. В един банан има 3гр фибри. Една филия пълнозърнест хляб осигурява 2гр фибри, а купичка пълнозърнеста паста – 5гр. В 100гр леща има 8гр фибри, а в 100гр боб цели 11гр.

В зеленчуците – 100гр спанак, морков, пащърнак съдържат 2,8гр фибри, в 100гр броколи има 2,6 гр фибри. Ако добавите 30гр тиквени семена към салатата, това дава още 2гр фибри. Използвайте тези примери, за да включите повече фибри в менюто на детето! 🙂

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com