От колко Витамин Д имат нужда децата?

Витамин Д е важен за усвояването на калция от храната, която консумират децата. Заедно витамин Д и калций са нужни за изграждане на силни и здрави кости. Витамин Д също е нужен за сърдечното здраве и за добър имунитет. Витамин Д помага и за възстановяване на костите след нараняване или операция.

Откъде се образува Витамин Д?

От слънцето

Нашето тяло произвежда витамин Д след излагане на кожата на слънце. Често е трудно да набавим достатъчно от витамина само от слънцето. Тъй като прекарваме много време на закрито докато сме на училище и работа.

От храната

Само някои храни съдържат витамин Д. Мазните риби като сьомга и риба тон, черен дроб, яйца и рибено масло. Децата не обичат много от тези храни. Често витамин Д се добавя към млякото, адаптираното мляко, зърнените закуски и др. Обогатяването на храните, също не е достатъчно за оптимално снабдяване с витамина.

Добавки

Децата често имат нужда от допълнително приемане на добавка с витамин Д като мултивитамин или самостоятелно.

От колко витамин Д имат нужда децата?

Витамин Д се измерва в международни едици (IU).

  • Бебетата до 1г имат нужда от 400IU витамин Д дневно. В адаптираното мляко се съдържа витамин Д в количество от 400IU за 1 литър. Ако бебето изпива толкова, няма да има нужда от добавка. Ако е само на кърма или приема по-малко мляко, ще трябва да се приема витамин Д3 на капки.
  • Децата над 1г. имат нужда от 600IU витамин Д на ден или повече.

Някои деца може да имат по-голяма нужда от витамина. Например при заболявания като цьолиакия, кистозна фиброза, счупвания на кости или болки в костите, затлъстяване. След възстановяване от операция на костите също има по-голяма нужда от витамин Д. Както и при прием на лекарства, като такива за епилепсия, при които се блокира механизма на синтез на витамин Д в организма.

Как да сме сигурни, че детето получава достатъчно витамин Д?

Като прекарва достатъчно време на слънце, без да се маже кожата със слънцезащитен крем в часовете с по-слабо слънцегреене. Като се приемат храни, съдържащи витамин Д или добавка с рибено масло. Могат да се изследват нивата на витамина в кръвта и да се предпише от лекаря добавка при недостиг. До 1г. децата обикновено приемат капки витамин Д, докато се затвори фонтанелата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com