Отбиване от шише

С отбиването от млякото не е добре да се избързва. Децата могат и до две годишна възраст да искат мляко от шише. Дори и да успеете да научите бебето да пие от чаша, то ще продължи да иска биберона, за да задоволява нуждата си от сукане. Най-трудно се постига отбиване от шише преди лягане и през нощта.

Проблеми при късно отбиване от шише

Ако детето продължава да пие от шише след една година и половина и навършени две години, това може да доведе до проблеми. Като разваляне на зъбите – ако то заспива с шишето, млякото остава по зъбите и води да образуване на кариеси. Важно е да махате шишето преди да е заспало.

Другият проблем с пиене на мляко от шише над две години, е потъване на долната челюст назад и навътре. Може да се промени формата на небцето и горните венци. Това води до дълбока захапка и раздалечаване на предните зъби.

Как да направите прехода от шише по-лесен:

  • Когато искате да замените адаптираното мляко с краве мляко, давайте краве млякото само в чаша. Не го давайте в шише. Така когато детето мине само на краве мляко, ще откаже и шишето.
  • На две години, детето проявява повече характер и може да не иска да се откаже шишето. По-подходящ за отказване е периода между дванадесет и осемнадесет месеца.
  • Ако детето е злоядо и не може да пие от чаша, давайте млякото през деня (адаптирано или краве мляко) в количество не повече от четири шишета, за да сте сигурни, че приема достатъчно калории. Когато се научи да пие от чаша и се храни с повече твърди храни, тогава постепенно премахнете шишето и го заменете с чаша.
  • Не давайте течности, докато детето играе или се разхожда. Често се дават сокове с биберон, което прави още по-трудно отказването от шише. Това е вредно за зъбите и за правилното хранене и трудно ще премахнете навика.
  • Ако детето ползва шишето за успокояване, може да кажете, че шишето се е загубило и да замените с гушкане, играчка или одеяло, което да гушка при заспиване и др.

За да откажете детето от шишето преди лягане и през нощта, може да пробвате с разреждане. Постепенно разреждайте млякото с все повече вода, докато накрая слагате само чиста вода вътре. Детето ще се научи, че няма смисъл да се буди, само заради водата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com