зеленчуци

Към първа част

Жълто-оранжево

Жълто-оранжевите плодове и зеленчуци съдържат флавоноиди, които имат антивирално и противовъзпалително действие. Имат антихистамичен ефект и също така са антиоксиданти. Флавоноиди се съдържат в оранжевите пъпеши, прасковите, портокалите и мандарините, лимоните, грейпфрута, папаята.

Жълто-зелено

Жълто-зеленият цвят на зеленчуците се дължи на пигментите лутеин и зеаксантин, които принадлежат към групата на каротеноидите. Те придават жълт цвят, който обаче често е скрит от хлорофила (например при спанака или авокадото).

Към групата на жълто-зелените зеленчуци спадат също така царевицата и жълтите пъпеши и чушки. Учените смятат, че лутеинът и зеаксантинът укрепват здравето на ретината и помагат за поддържане на добро зрение.

Бяло

Белият цвят се среща в огромно разнообразие от полезни плодове и зеленчуци като банан, лук, чесън, ряпа, пащърнак, картоф, земна ябълка, гъби, карфиол, бял боб. Дължи се на пигмента антоксантин. Някои от тях са особено богати и на калий. Чесънът, от своя страна, съдържа и алицин, който има антибактериално, антигъбично и антивирално действие.

Извлечете максимални ползи

За предпочитане е плодовете и зеленчуците да бъдат консумирани пресни и по възможност на всяко хранене. Когато е възможно предпочете да са сурови. По всяко време на годината има сравнително богат избор на разнообразни плодове и зеленчуци, които може да бъдат включени в менюто, за да се храните пълноценно.

Винаги, когато имате възможност избирайте плодовете и зленчуците, които включвате в менюто си да са пресни сезонни такива. Пазарувайте от проверени производители, за да избегнете съдържанието на вредни вещества, като нитрати например.

Правилно замразените плодове и зеленчуци запазват повече от полезните си съставки в сравнение с консервираните варианти, компотите или сладката, които са с добавена захар или сол.

Приготвянето на плодовете и зеленчуците също има значение за ползите, които ще извлечете от тях. За предпочитане са по-щадящите методи на готвене като варене на пара, задушаване и печене, защото при тях се запазват повече полезни вещества. Когато зеленчуците се варят в много вода, те могат да загубят повече витамини, в най-голяма степен това се отнася за витамин С. Затова се препоръчва сваряването да бъде за кратко време и с колкото се може по-малко вода. За най-подходящ метод се препоръчва да се готвят на пара.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com