цветни храни

Ползите от плодовете и зеленчуците са неоспорими. Те са един от най-важните елементи за изграждане на здравословно меню. Изобилстват от витамини и минерали и са основни хранителни източници на витамин С, който е особено полезен за подсилване на имунната система, а високото съдържание на фибри помага за доброто храносмилане.

Имат ниско съдържание на мазнини, белтъчини и сол, а същевременно са източници на лесно усвоими захари, органични киселини, както и на голям брой биологично активни вещества, полезни за организма.

Важно е не само количеството или качеството на плодовете и зеленчуците, които консумирате, но и тяхното разнообразие, за да можете да си осигурите оптимален прием на полезни за здравето вещества.

Плодовете и зеленчуците изобилстват в най-различни цветове, като всеки цвят носи различни витамини, минерали и биоактивни вещества.

Зелено

Зеленият цвят на зеленчуците се дължи не само на хлорофила, но и на глюкозинолатите. Учените ги свързват с намаляване на риска от ракови заболявания. С богато съдържание са в броколите, карфиола и зелето.

Пролетните зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад, коприва, марули, зелен лук, както и грахът и зеленият фасул, са добри източници и на фолиева киселина и желязо, които са от голямо значение по време на бременност.

Витамин C спомага за доброто усвояване на желязо, затова е препоръчително да комбинирате богатите на желязо храни с плодове и зеленчуци богати на витамин С.

Зелените плодове и зеленчуци също са добър източник и на витамин Е, както и на калий и магнезий.

Оранжево

Оранжевият цвят на плодовете и зеленчуците се придава от каротеноидите – алфа- и бета каротин. Те участват в синтеза на витамин А, който е важен за растежа на клетките, синтеза на хормоните, както и за имунната система.

Богати на каротеноиди са морковите, кайсиите, сладките картофи и тиквата. Те оказват благоприятно действие върху зрението и спомагат обновяването на клетките. Освен това предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи.

Червено

Червеният цвят на доматите, динята или червените моркови се дължи на ликопена, който също е от групата на каротеноидите, но не участва в образуването на витамин А. Той е мощен антиоксидант и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Оказва роля и в свързването на клетките.

Червено-виолетово

Плодовете и зеленчуците с червено-виолетов цвят го дължат на антоцианините, които също са силен антиоксидант. Съдържа се в огромно разнообразие от червени плодове и зеленчуци:

  • червените и черните боровинки
  • ягодите, малините, къпините
  • черешите и вишните
  • сините сливи
  • червеното грозде
  • червените праскови и ябълки
  • патладжаните
  • репичките и червената ряпа
  • червено зеле и червеното цвекло
  • червените чушки.

Всички червени плодове и зеленчуци са особено богати и на витамин С. Особено високо е съдържанието му в шипките.

Освен това съдържат и множество други полезни витамини и минерали като калий, калций, магнезий, желязо, витамини А и К, както и на витамини от В групата.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com