Перфектни родители

Има ли такова нещо като перфектни родители?

Много хора вярват в мита за перфектните родители – идеалната майка или баща, които отглеждат щастливи, послушни и без проблемни деца. На практика няма такова чудо – като перфектен родител или перфектно дете.

Често срещано е при децата в училищна възраст да има проблемно поведение и това да отнема много от вниманието на родителите. Средно децата в училищна възраст имат пет или шест поведения, които родителите определят като трудни за справяне.

Това може да включва – отказ от спазване на прости молби, избягване на домакински задължения, прекарване на много време в гледане на телевизия или игра на видео игри, съперничество между братя и сестри, трудности при написване на домашните и др.

Други проблеми за родителите са справяне с темпераментно, трудно дете; с дете, което иска твърде много независимост или не е достатъчно самостоятелно. Понякога има и проблеми с това, че детето предпочита приятели или дейности, които не се одобряват от родителите.

Да се греши е ОК

Като родители е важно да осъзнаете, че е нормално да сте притеснени, объркани, ядосани, виновни, преуморени и неадекватни заради поведението на децата. Това е нормална част от родителството. Да се опитвате да сте перфектен родител или да отглеждате перфектни деца, е безсмислено и себеразрушително в крайна сметка.

Помислете как сте се държали като дете, може да не сте били послушни винаги. Как вашите родители да се справяли с вашето поведение и как сте се чувствали като са се опитвали да ви дисциплинират.

Вашите родители не са били перфектни, никой не е перфектен. Не се опитвайте да компенсирате прекомерно техните недостатъци, като се опитвате самите вие да сте перфектни. Не си казвайте – „няма да правя същите грешки, като моите родители“.

Всички родители и всички деца правят грешки в опита си да общуват и да взаимодействат по между си. Kакто и да решават проблеми. Важно е родителите да са уверени в себе си и да вярват на инстинктите си.

Майките и бащите имат добра интуиция и познаване на собствените си деца. Те често знаят повече, отколкото си дават сметка, и не трябва да се страхуват да правят грешки. Родителите са доста издръжливи и прощаващи спрямо децата си.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com