Подготовка за бебето

Родителите очакват с голямо вълнение появата на бебето и с нетърпение се подготвят за раждането. Има цели списъци с нужни вещи за подготовка за бебето, които да се напазаруват. Имайте предвид, че много от тези вещи могат да излишни. Не бързайте да купувате много неща.

Купете основните необходими принадлежности, като ще получите и много подаръци и много дрешки. Така че не бързайте с покупките.

Съвети за бебешките дрешки

Купете няколко основни дрехи, които ще ви трябват през първите седмици. Ще получите много подаръци, освен това дрехите бързо омаляват. На първо време вземете няколко гащеризончета, чорапчета, бодита, горнища. Две одеяла за завиване и кърпи, които да ползвате за рамото си при оригване.

Направете списък за пазаруване 

Добре е да имате списък за пазаруване с основните вещи, от които имате нужда. Може да оставите вещи за подарък или да вземете назаем от роднини, приятели. Различни столчета за храна, бънджи, столче за кола, количка може да вземете назаем от близки и да спестите много ненужни разходи.

Изчакайте и купувайте след раждането, това от което имате нужда. Шишета за хранене, биберони, помпа за кърма, слинг за носене могат да се купят и след раждането.

Не купувайте всичко, което се предлага на пазара за бебета. В един момент ще сте затрупани от вещи, които бебето бързо ще израсте и ще се чудите какво да ги правите. Купувайте само най-необходимото за подготовка за бебето!

Купувайте по-големи дрехи

Дрехите за новородено много бързо ще се израснат, затова купете само няколко комплекта. Следващите дрехи нека да са по-голям размер, за шест месеца. Няма значение, че ще са леко големи, на бебето също ще е по-удобно с по-широки и свободни дрехи.

Купувайте малко и безопасни дрехи

Дрехите много бързо омаляват особено през първата година, така че купувайте малко дрешки за съответните сезони и месеци. Избирайте безопасни дрехи, които нямат копчета и мъниста. За предпочитане са копчетата тик-так.

Пластмасовите копчета са опасни, т.к. бебето може да се задави с тях. Преглеждайте дрехите за измъкнати конци или ресни, които могат да се увият около пръстите. Както и избягвайте дълги връзки и панделки, с които бебето може да се задуши.

Избирайте дрехи, които са лесни за обличане и преобличане. Хубаво е деколтето да е достатъчно широко или да има копчета тик-так. Най-добри за кожата на бебето са дрехите от памук. Изкуствените материи дразнят кожата, могат да доведат до зачервяване и обриви.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, натуропат и здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com