Подходящи цветове за стаята на бебето и малкото дете

Малкото дете има нужда от повече сън, но също така и да е заинтригувано от заобикалящата го среда. За бебето е добре да е обградено от меки, светли цветове в пастелни тонове. Обичаят да се обличат бебетата в пастелно розово или синьо, вероятно е дошъл интуитивно. Топлите цветове са подходящи за стаята и дрехите на бебето и малкото дете!

Кои цветове са подходящи за стаята на бебето и малкото дете?

Освен розовото и синьото, цветове като кремаво-жълто, прасковено, оранжево-розово, са подходящи независимо от пола. Зеленото действа успокояващо, но ако стаята е тъмна или студена е прекалено студен цвят за стените. Ако се използва зелено е хубаво да е в светъл и мек нюанс.

Синьото също е студен цвят и може да направи детето възприемчиво за колики и настинки. Синьото е подходящо ако детето е свръхактивно, но не носи емоционална или физическа подкрепа.

Затова, ако използвате синьо за стените, е добре да има топъл, контрастиращ цвят за завесите и мебелите. Розово, праскова, кайсия, светло бадемово бяло, и лавандулено осигуряват любов и сигурност за детето.

Ярките цветове не са подходящи

Силните, ярки цветове имат шокиращ ефект върху бебето, и могат да го направят неспокойно и несигурно. Ярките, интензивни цветове като червено, жълто и оранжево могат да нарушат съня на детето. Или да го накарат да плаче по-често.

Силните, контрастиращи цветове са свръх-стимулиращи. Затова за малки деца изберете меки тонове на жълто и кремаво, прасковено или розово, които носят спокойствие и емоционално успокояват и обгрижват.

Бебетата прекарват много от времето си, лежейки по гръб и гледайки нагоре. Освен висящите играчки, е добра идея когато детето може да вижда по-далеко, е да се оцвети тавана в друг цвят, освен в бяло.

Таванът може да се боядиса в светъл цвят и от него да висят разнообразни естествени предмети с различна форма и материя. Подходящи са и меките музикални звуци от ръковини, бамбук, дърво или метални предмети, които издават звуци на вятъра.

Кои цветове са подходящи за дрехите и спалното бельо?

Цветовете на дрехите за спане и спалното бельо имат директен ефект върху физическото и психологическото състояние на детето. Фините вибрации на цвета влияят докато детето спи. Освен ако детето ви е балансирано и дружелюбно, внимавайте със силно изразените, големи и геометрични модели на завесите, завивките, стените и спалното бельо. Те могат да имат дразнещи ефекти.

Ако детето, често се оплаква от страшни сънища и кошмари, обърнете внимание дали възглавницата и спалното бельо нямат декорации в черно, червено, виолетово или други ярки цветове. Както и големи коли, влакове, герои от комикси. Ако има такива фигури по-добре ги сменете, така може да помогнете на детето ви да спи по-добре.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, здравен консултант на детски кухни Хер Бебе и Вълшебник,  mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com