месо

Да кърмя бебето или да го храня с адаптирано мляко е въпрос пред всяка майка? Много организации, като СЗО, Американската педиатрична асоциация и др. препоръчват кърменето като най-добър вариант за хранене на бебето. Кърменето предпазва от развитие на инфекции, алергии и хронични заболявания.

Препоръките са бебето да се кърми изключително и само на кърма през първите 6 месеца. След това се препоръчва кърменето да продължи поне до 12 месеца и повече, стига майката и бебето да искат това.

Въпреки, че кърменето се смята за най-доброто за бебето, за някои жени може да е невъзможно да кърмят. За някои жени стои избора дали да кърмят или да хранят с адаптирано мляко, поради различни заболявания, начин на живот, работа и др. Все пак майката е добре да опита всички варианти за стимулиране на кърмата с помощта на консултант по кърмене, хомеопатия, прием на течности, лактогонни чайове, по-често кърмене и др.

Адаптираното мляко е алтернатива на кърменето и често е обогатено с допълнителни витамини и минерали, които бебето трябва да приема. То се произвежда при стерилни условия и се опитва да се доближи до майчиното мляко по съдържание на протеини, захари, мазнини и витамини. Важно е да се използва само индустриално произведено адаптирано мляко като са спазени всички изисквания за това.

Ако поради медицински или други причини се налага изкуствено хранене на бебето, то може да има и някои улеснения за майката. Например храненето с бутилка може да се извършва и от другия родител или близък и да се разделят грижите за бебето. Храненето с изкуствено мляко от бутилка улеснява майката ако се налага да работи, да излезе и да остави детето на грижите на друг и няма нужда да търси уединено място за кърмене на публични места.

Понеже адаптираното мляко е по-трудно смилаемо, храненето е на по-големи интервали. Майката също така не се налага да внимава с какво се храни ако не кърми.

Какви са предизвикателствата пред изкуственото хранене?

  • В адаптираното мляко няма антитела от кърмата, които да пазят бебето от инфекции и хронични заболявания.
  • Адаптираното мляко не може напълно да замени кърмата по състав. Формулата си остава една и съща, докато кърмата от майката се променя в зависимост от нуждите на бебето.
  • Храненето изисква повече планиране. За разлика от кърмата която винаги е налична, неограничена и с подходяща температура, адаптираното мляко изисква повече планиране и организация. Трябва винаги да има налично мляко. Да има нужните средства – бутилки, биберони, които да са почистени и готови за използване. Ако няма добра организация на хранене, това може да доведе до излишни нерви и бързане.
  • Адаптираното мляко е скъпо за разлика от кърмата, която е безплатна. Специалните формули, като хипо-алергенните са още по-скъпи.
  • Изкуствено хранените бебета имат повече газове и по-трудно изпразване на червата (запек) от кърмените бебета. Освен това може да се затрудни развитието на нормалната чревна флора от полезни пробиотични бактерии.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com