Ползи на костния бульон 2

Към първа част на статията!

Костният бульон съдържа колаген, който образува еластин и други елементи на кожата, които запазват здравия и младия й вид. Колагенът намалява признаците на стареене, бръчките, подпухването и целулита.

Една от най-полезните функции на костния бульон е подкрепа за храносмилателната система и здравата имунна система. Синдромът на чревна пропускливост възниква, когато частици от храната преминават през нарушената стена на чревната лигавица в кръвта и оттам имунната реакция реагира със свръх-реакция. Това повишава възпалението и води до дисфункция в тялото, производство на антитела от имунната система и автоимунни процеси, които разрушават тъканите.

Костният бульон е лечебна храна за възстановяване на чревната лигавица и оттам за здрава имунна система и намаляване на възпалението в организма. Колагенът, желатина, аминокиселините глутамин, аргинин, пролин помагат да се затворят отворите в лигавицата и да се заздрави.

Костният бульон е полезен и за детоксикацията на организма. Въпреки, че имаме добре работеща система за детоксикация и изхвърляне на токсините, днес сме изправени пред твърде много замърсяване и организма ни се задъхва и не винаги успява да се справи с токсичния товар от околната среда.

Костният бульон помага за изхвърлянето на токсини през храносмилателната система и подкрепя черния дроб в неговата работа. Съдържа калий и глицин, кои са важни за клетъчната и чернодробната детоксикация. Освен това е източник на сяра (особено при добавяне на зеленчуци, чесън и билки към бульона) и глутатион, които се борят с оксидативния стрес. Глутатионът е важен за елиминирането на тежките метали.

Костният бульон е важен за метаболизма. Аминокиселините в него участват в изграждането на мускулите, костната плътност, подобряване на усвояването на хранителните вещества, здрава мускулна и съединителна тъкан. Глицинът заедно с колагена помага за образуване на мускулна тъкан, забавя загубата на хрущял и мускули с остаряването.

Желатинът в костния бульон помага за по-добро толериране на хранителни алергии към млякото и глутена, помага за баланса на бактериите в червата и за повече пробиотици. Колагенът в бульона защитава лигавицата на стомашно-чревния тракт и може да спомогне при лечението на синдром на раздразненото дебело черво, улцеративен колит, Крон, рефлукс и др.

За приготвяне на костен бульон се използват кости заедно с месото и меките тъкани, може да се добавят зеленчуци и подправки. Важно е да се добави ябълков оцет към водата, за да се отделят минералите. И да се вари дълго време на бавен огън, за да се извлекат полезните съставки. Зеленчуци и подправки като лук, чесън, моркови, целина, черен пипер добавят допълнителна полезна стойност и вкус към бульона.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com