Ползи на костния бульон

Костният бульон е традиционна храна от години заради това, че е богат на полезни съставки и има лечебни свойства. Приготвянето на костен бульон е начин да се използва цялата част от животното, костите, кожата, краката, сухожилията. При варенето от тези части се освобождават лечебни вещества като колаген, пролин, глицин, глутамин.

В костния бульон се съдържат лесно усвоими минерали като калций, магнезий, фосфор, силиций, сяра. Съдържа се хондроитин сулфат и глюкозамин, които са важни за намаляване на възпалението в организма и болките в ставите.

Костният бульон е полезен при хранителни алергии и непоносимости, за подсилване на имунната система, при синдром на пропускливо дебело черво, автоимунни заболявания и др.

Препоръката за пилешка супа по време на настинка, която се знае във всяко семейство не е случайна. Изследване показва, че аминокиселините, които се отделят при приготвяне на пилешки бульон намаляват възпалението в дихателната система и подобряват храносмилането.

Проучванията показват, че костния бульон подсилва имунната система и е полезен при алергии, астма и артрит. Полезните свойства на бульона са валидни само при домашно приготвяне на бульон от пилешки, телешки, рибни кости. Не говорим за сухите бульони предлагащи се в магазините, които не съдържат полезни съставки, освен това имат и много подобрители, овкусители и глутамати.

За приготвянето на домашен костен бульон е важно да се използват кости от биологично отглеждани животни, които пасат трева, за да по-наситени на витамини и минерали. Конвенционалното месо в магазините е по-бедно на минерали, освен това съдържа антибиотици, консерванти, а в някои страни и хормони.

Редовното пиене на костен бульон от децата и възрастните помага за заздравяване на чревната лигавица, при паразити и вредни микроорганизми в червата и намалява възпалението в организма. Помага за здрави кости и зъби.

Костният бульон е естествен източник на колаген, който изгражда съединителната тъкан – кости, кожа, връзки, сухожилия, хрущял, костен мозък. С възрастта колагена в организма намалява. Освен колаген, се съдържа и желатин, който защитава ставите от триене и е важен за здравината на костите.

Желатинът е важен за здравината на чревната лигавица и за преодоляване на хранителни непоносимости (към глутен и мляко), помага за растежа на полезните бактерии в червата – пробиотици и намалява възпалението в тях.

Костният бульон е лесен за храносмилане и усвояване от храносмилателната система. Установено е, че при хора с храносмилателни проблеми има намалено количество колаген в серума. Колагенът е необходим за изграждане на стените на червата, затова подобрява състоянието на стомашно-чревната система.

Статията подготви: Мирослава Делчева, маг. фармацевт, холистичен здравен консултант, класически хомеопат, член на Асоциацията на лекарите хомеопати в България mira@miradelcheva.comwww.miradelcheva.com